Tietopalvelu

Maakuntablogi

Paluu artikkeleihinArtikkelit jotka on julkaistu kategoriassa Matkailu

Rahasta puhutaan kulttuurinkin yhteydessä

(10.09.2018)

Kulttuurista ja sen tulevaisuudesta kiinnostuneet toimijat kokoontuivat jälleen yhteiseen pöytään Etelä-Savon maakuntaliittoon elokuun 31. päivä. Tilaisuudessa oli mukana toimijoita maakunnan eri puolilta ja myös eri rooleista. Oli tekijöitä, tuottajia, kehittäjiä, rahoittajia ja kuluttajia.

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia

Kulttuurin nykytila ja tulevaisuus puhuttaa

(18.05.2018)

Etelä-Savon maakuntaliiton koollekutsumaan Kulttuurin tulevaisuuspöytään kokoontui toukokuun alussa lähes pöydänympärys väkeä. Pöydässä keskusteltiin kulttuurin ja taiteen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Aiheesta keskustelua herättelivät omilla esityksillään Paula Karhunen Taiteen edistämiskeskuksesta sekä Taru Tähti ja Heli Gynther Etelä-Savon maakuntaliitosta. Blogikirjoituksesta ja siitä avautuvista linkeistä pääset osalliseksi tähän keskusteluun.

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia

Asiakaspalvelun osaajat

(20.04.2018)

Tällä viikolla Savonlinnan matkailufoorumissa ja Etelä-Savon matkailun osaamistarvefoorumissa on käyty keskustelua mm. asiakaspalvelun ja asiakaskokemuksen merkityksestä matkailussa.

Matkailuala tarvitsee kielitaitoisia moniosaajia, joilla on hallussa sisältö- ja liiketoimintaosaamisen lisäksi asiakaspalvelun taidot, digiosaaminen, oikea palveluasenne ja alue- ja kulttuurintuntemus, niin oman kuin asiakkaan. Kuka ja miten näitä monitaitoisia ammattilaisia koulutetaan? Nämä pohdinnat ja asiakaspalveluosaamisen tärkeys antoivat aihetta tähän blogikirjoitukseen.

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia

 R.I.P. Hiljaisuuden huone, eläköön virtuaaliset luontoelämykset!

(09.01.2018)

Luston vetonaulana yli 16 vuoden ajan toiminut Hiljaisuuden huone on hiljentynyt. Alkujaan Suomen EXPO2000 –maailmannäyttelyyn rakennettu virtuaalinen luontoelämys tuli tiensä päähän, kun tekniikka vanheni. Jäähyväiset Hiljaisuuden huoneelle on nyt jätetty, mutta blogissa toivotaan vastaavia virtuaalisia luontoelämyksiä tilalle vastuullisen matkailun nimissä.

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia

Miten ratkaista viimeisten kilometrien ongelma?

(16.10.2017)

Matkailun ja liikenteen entistä tiiviimmän yhteistyön merkitys on laajasti tunnistettu Saimaan alueella. Saimaan alueen matkailukohteet ja palvelut sijaitsevat hajanaisesti ja monesti liikenteellisten solmupisteiden ulkopuolella. Ne viimeisetkin kilometrit matkailijan tulisi kuitenkin jotenkin kulkea. Tähän matkailuliikenteen ja palveluiden saavutettavuuden kehittämiseen pureuduttiin Rantasalmen Järvisydämessä 2. lokakuuta.

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia

Geopark -oppia Saksasta

(22.06.2017)

Eteläsavolaisia päättäjiä kävi Saksassa tutustumassa geomatkailuun. Saimaan tarinaa kertova geopark on valmisteilla eteläiselle Saimaalle, joten matkalle lähdettiin hakemaan tietoa geoparkien toiminnasta sekä ideoita ja oppia. Minäkin pääsin matkalle mukaan, joten tässä ajatuksia reissusta.

Tutustumiskohteena oli Bergstrasse-Odenwald geopark, joka on yksi Saksan kuudesta UNESCOn Global Geoparkista. Näiden lisäksi Saksassa on myös 16 kansallista geoparkia. Bergstrasse-Odenwald geoparkin alue on muinaista mannerlaattojen törmäyskohtaa sekä graniitti – ja hiekkakivialueiden yhtymäkohtaa. Tämä geopark on alueeltaan 3500 neliökilometriä ja se ulottuu kolmen osavaltion ja lukuisien kuntien alueelle.

Kävimme matkan aikana tutustumassa Felsenmeer Lautertal opastuskeskukseen sekä Odenwälder Feine Brände – omenaviinitarhaan ja maatilaan, joka oli esimerkki geoparkin tekemästä yritysyhteistyöstä. Lisäksi tutustuimme mm. Wald-Michelbachissa geoparkin opastus- ja informaatiokeskukseen sekä Weinheimin kaupungin matkailuneuvontaan, joka hoitaa myös geopark-tiedotusta.

Bergstrasse-Odenwaldissa markkinointinimenä käytettiin Geo- und naturpark Bergstrasse-Odenwaldia. Tämä herätti ajatuksen, että Geopark Saimaan - joka nimenä on jo paljon parempi, yksinkertaisempi ja muistettavampi kuin saksalainen verrokkinsa – rinnalle meidän kannattaisi ehdottomasti luoda yhteinen markkinointinimi Saimaan kansallispuistoille, luonnonsuojelualueille ja geoparkille. Tämä kattobrändi toisi synergiaa eri statuksella olevien kohteiden markkinointiin ja olisi asiakasystävällinen tapa profiloida koko Saimaan aluetta luontomatkailukohteena. Tämä kattobrändi myös poistaisi sen ”ongelman”, josta matkallakin käytiin vilkasta keskustelua, eli miksi Savonlinna on geopark-alueen ulkopuolella.

Geopark ja mahdollinen Nature- and Geopark Saimaa - tai mikä markkinointinimeksi keksitäänkin – on yksi tapa viestiä Saimaan luonnosta. Toivottavasti se auttaa vastuullisia matkailijoita löytämään Saimaalle ja etenkin matkailupalveluiden äärelle.

Matka avasi geopark-teemaa hienosti. Ehkä paras anti reissusta oli uskonvahvistus sille, että meillä ei ole mitään hävettävää oman matkailutarjontamme ja geopark-kohteidemme suhteen. Voimme syystä olla ylpeitä ja antaa arvoa omalle alueellemme ja sen luonto- ja kulttuurikohteille. Meidän tulee rohkeasti julistaa muille oman luontomme ainutlaatuisuutta ja höystää sitä tarinoilla. Esim. Felsenmeer Lautertal opastuskeskuksessa villikissa, joka ei enää edes asu alueella, oli näyttävästi esillä. Samoin paikallisen geopark-oppaan tarinassa tervaleppä muuntui taikapuuksi. Meillä sentään on Saimaan norppa ja paljon muitakin tarinoiden aineksia, jos vaan osaamme niistä kertoa elävästi. Unohdetaan välillä tiukat faktat ja tietokirjallisuus ja siirrytäänkin kaunokirjallisuuden puolelle!

Heli Gynther
kehittämispäällikkö, matkailu ja kulttuuri

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia

Hyvinvointia kulttuurista

(31.01.2017)

Taiteen edistämiskeskus (Taike) jakoi tammikuussa toista kertaa kärkihankeavustukset. Avustukset ovat osa hallituksen kärkihanketta, jossa vakiinnutetaan taide- ja kulttuuripalvelut osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Kärkihankkeen perustan muodostaa se tosiasia, että taidetoiminta edistää ihmisten hyvinvointia muun muassa ennaltaehkäisevästi, korjaavasti ja toipumista nopeuttavasti.

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia

Saimaa ja ruokamatkailu

(30.11.2016)

Saimaan alueesta voi tulla Provencen veroinen ruokamatkailukohde. D.O. Saimaa -alkuperämerkki vauhdittaa omalta osaltaan ruokamatkailun kehittämistä Etelä-Savossa. Helsingissä 29.11. järjestetyssä tilaisuudessa esittäytyivät ensimmäiset kahdeksan merkin käyttöoikeuden saanutta yritystä ja niiden kanssa tiivistä kehitystyötä tekevät ravintolat. Merkin käyttöoikeuden valituille tuotteilleen saivat Heikkilän yrittitila, Hyvätuuli Highland, Kerimäen kalafile, Luomutila Siiriäinen, Raijan aitta, Rapion mylly, Temolan viinitila ja Tiisanmäen lammastila.

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia

Ruokamatkailua Etelä-Savossa

(19.10.2016)

Matkailuun kannattaa Etelä-Savossa satsata, sillä matkailu on kasvava vientiala, jolla on paljon kerrannaisvaikutuksia muille toimialoille. Matkailu on merkittävä työllistäjä ja suuren kasvupotentiaalin palveluala. Maailman matkailujärjestön (UNWTO) arvion mukaan matkailu kasvaa lähivuosina 5 %:n vuosivauhtia. Alueellisesti matkailu on merkittävä elinkeino.

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia

Kulttuuria kotihoitoon ja muuallekin

(07.10.2016)

Sain kutsun pitämään kommenttipuheenvuoron Tekee mieli kulttuuria kotihoitoon –seminaariin 6.10.2016. Seminaari liittyi Kulttuurisäpinää senioreille Etelä-Savossa –hankeeseen.

Panelisteille oli esitetty ennakolta seuraavat kysymykset:

  • Kulttuuri kuuluu kaikille – kuuluuko kulttuuri myös ikäihmisten julkisiin palveluihin/kotihoitoon?
  • Kasvaako vai väheneekö ikäihmisten kulttuurinälkä?
  • Kuka päättää kulttuurin roolista ikäihmisten palveluissa – ketkä tarvitaan pöydän ympärille?
  • Kuka maksaa – mistä resurssit kulttuurin saamiseksi osaksi ikäihmisten palveluja?
  • Millainen ja kuinka pitkä on kulttuurin tie ikäihmisten palveluihin?

Pohdin samoja kysymyksiä, ja tässä ajatuksiani ja peilauksia myös seminaarin antiin:

Julkaistu kategoriassa Matkailu | 0 kommenttia | 0 kommenttia