Suoraan sisältöön
Käsiä ilmassa kämmenet yhteen painettuna.

Julkaistu 13.02.2025

Luovan alan rahoitusmahdollisuuksia tukemalla kunnat voivat vahvistaa elinvoimaansa

Nykyinen taloudellinen ja yhteiskunnallinen tilanne tuo haasteita monille kunnille ja niiden asukkaille. Positiiviset ja yhteishenkeä vahvistavat projektit tarjoavat keinon lujittaa yhteisön resilienssiä ja hyvinvointia.

Tiukassa taloustilanteessa elävät kunnat voivat vahvistaa elinvoimaisuuttaan ja yhteisöllisyyttä tukemalla luovan alan toimijoita erilaisten rahoitusten ja apurahojen hakemisessa.  
CASPER-hankkeessa haetaan paikallisia ratkaisuja aluekehityksen haasteisiin. Vaikka väestö vähenee, Etelä-Savo voi menestyä monilla elämänlaadun ja hyvinvoinnin mittareilla. Omien erityispiirteiden tai kulttuuriperinnön korostaminen ja vaaliminen voi tehdä kunnista houkuttelevia ihmisille jäädä tai jopa palata. 
 
Myös Etelä-Savossa kunnat voivat saada merkittävää lisäarvoa yhteisöllisyyden, viihtyvyyden ja paikallisen elinvoiman kehittämiseen tukemalla luovan alan yhdistyksiä ja toimijoita. Vaikka kunnat voivat hakea itse vain harvoja luovan alan rahoituksia, ne voivat toimia aktiivisina mahdollistajina paikallisten toimijoiden tukemisessa ja yhteistyön mahdollistamisessa. Kunta voi jakaa tietoa rahoituskanavista ja auttaa yhdistyksiä sekä toimijoita hakemusten laatimisessa. Kunta voi tuoda yhteen eri tahoja, joiden yhteistyöllä voidaan kehittää uusia innovatiivisia projekteja ja tarjota tiloja tai perustoiminnan resursseja hankkeiden toteuttamiseen.  
Kunnat voivat myös uudelleen suunnata perustoimintansa resursseja innovatiivisella tavalla, jolloin ne tukevat paikallisten hankkeiden tavoitteita. Esimerkiksi perinteisiin kesäkukkaistutuksiin varatulla budjetilla kukat voisivat olla osa yhteisöllistä taideproduktiota, joka yhdistää paikallisia asukkaita ja tuo kunnan ympäristöön uutta eloa ja viihtyvyyttä. Olisiko jokin puistoalue nurmenleikkuun sijaan otettavissa vaikkapa yhteisölliseen hyötypuutarhakäyttöön? 

Monipuoliset rahoituslähteet paikallisille toimijoille 

Luovan alan yhdistykset ja toimijat voivat hakea tukea useista eri rahoituslähteistä. Tarjolla on niin valtionavustuksia, yksityisten säätiöiden tukea kuin kansallista kehittämishankkeisiin varattua rahoitusta. Olemme koonneet tekstin loppuun listan eri rahoitusinstrumenteista. Kussakin on luonnollisesti erilaisia painotuksia, mutta näillä rahoituksilla on mahdollista toteuttaa taide- ja kulttuurihankkeita, jotka parantavat kuntalaisten viihtyvyyttä ja luovat elinvoimaa. 
Kannustamme kuntia ja asukkaita tarttumaan rohkeasti erilaisiin rahoitusmahdollisuuksiin ja tukemaan paikallisia toimijoita. Yhdessä tehden rakennetaan elinvoimaisia ja viihtyisiä yhteisöjä. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus. 

Kulttuurista aluekehityksen “villi kortti” 

CASPER-hankkeen yksi partnereista on Italiassa sijaitseva Basilicatan alue. Vuoristoisen maaston takia Basilicata on syrjäistä seutua ja Italian köyhimpiä alueita. Kun alueella sijaitseva Materan kaupunki valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2019, myös kaupunkia ympäröivät pienemmät kunnat alkoivat panostaa taiteeseen ja kulttuuriin. Esimerkkinä 3700 asukkaan Stiglianon kylä, jossa panostetaan taiteilijaresidenssitoimintaan ja julkiseen taiteeseen. Vierailevat taiteilijat majoittuvat aivan tavallisten ihmisten kodeissa ja pääsevät sitä kautta osaksi paikallista arkea ja elämäntapaa. Vastaavasti paikalliset saavat arkisissa kohtaamisissa kulttuurikylpyjä.

Alueella järjestetään nykyisin myös vuosittainen taidefestivaali AppARTEngo Festival. 
Ranskalaisen hankekumppanin esimerkki löytyy Uusi-Akvitanian alueelta. Muutaman sadan asukkaan kylä Ségur-le-Château on saanut houkuteltua nuoria muusikoita perheineen asettumaan paikkakunnalle. Nämä nuoret taiteilijat eivät vain päättäneet jäädä alueelle, vaan myös elävöittävät perinteitä uusilla yritysideoilla ja energialla.

Kylään on syntynyt nuorten kansanmuusikoiden keskittymä, kun Brexitin ja koronapandemian myötä englantilaiset ovat myyneet pois alueella sijaitsevia, kunnostettuja kakkosasuntojaan, joita nuoret perheet ovat ostaneet. Kansanmusiikki onkin tässä tapauksessa osoittautunut aluekehityksen “villiksi kortiksi”. Tulevaisuuden tutkimuksessa villit kortit ovat täydellisen yllättävästi ilmaantuvia muutostekijöitä, jotka muuttavat tapahtumien kehityskulun. 

Mikä voisi olla Etelä-Savon villi kortti? 

Vinkki: Rahoitushakemuksissa kannattaa olla selkeä ja tarkka. Korosta hankkeen vaikuttavuutta, kohderyhmää ja budjetin realistisuutta. Tutustu avustuskohtaisiin ohjeisiin ja ehtoihin. Peilaa hankkeen tavoitteita myöntävän tahon rahoituskriteereihin. 

•    Taiteen edistämiskeskus (Taike) tarjoaa apurahoja ja avustuksia eri taiteenaloille ja kulttuurihankkeisiin. Apurahat on suunnattu yksilöille ja työryhmille, avustukset yhteisöille. 
https://www.taike.fi/fi 
 
•    Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myöntää avustuksia erityisesti kulttuuriperinnön, monikulttuurisuuden ja taidekasvatuksen edistämiseen. 
https://okm.fi/avustukset 
 
•    Museovirasto jakaa valtionavustuksia, joilla tuetaan kulttuuriperintökohteiden säilymistä sekä museoiden ja yhteisöjen kulttuuriperintöön liittyviä hankkeita ja toimintaa. 
https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset  
 
•    Suomen Kulttuurirahasto, Etelä-Savon rahasto tarjoaa apurahoja kulttuuriin, taiteeseen ja tieteeseen. Alueelliset rahastot tukevat paikallisia toimijoita.  
https://skr.fi/tietoa-meista/maakuntarahastot/etela-savo/ 
 
•    Alfred Kordelinin säätiö 
Säätiön tarkoituksena on suomalaisen tieteen, kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen edistäminen ja kannattaminen. 
https://kordelin.fi/ 
 
•    Jenny ja Antti Wihurin rahasto on riippumaton yleishyödyllinen suomalainen säätiö, joka tukee vuosittain apurahoin satoja hankkeita ja niiden toteuttajia tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan aloilla. Yhteiskunnallisella toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka rakentaa aktiivista, osallisuutta tuntevista ihmistä koostuvaa kansalaisyhteiskuntaa. Yhteiskunnallinen toiminta voi tarkoittaa esimerkiksi nuorisotoimintaa, vapaaehtoista maanpuolustustyötä, kulttuuritoimintaa tai yrittäjyystaitojen edistämistä. Yhteiskunnallinen toiminta voi käsittää muitakin teemoja. Hakuaika huhti-toukokuussa.
https://wihurinrahasto.fi/
 
•    Saastamoisen säätiö tukee suomalaista tiedettä ja taidetta sekä etenkin kansainvälisyyttä ja avoimuutta edistäviä hankkeita. Lisäksi säätiö tukee vahvasti muun muassa nuorisolle suunnattuja hankkeita. 
https://saastamoinenfoundation.fi/articles/379/
 
•    Koneen säätiö rahoittaa erityisesti taiteen ja tieteen rajapinnoilla toimivia projekteja sekä yhteiskunnallisesti merkittäviä aloitteita. Koneen Säätiö tukee akateemista humanistista, yhteiskuntatieteellistä, taiteellista ja ympäristöntutkimusta, ammatillista taiteellista työskentelyä sekä lisäksi monialaista tiedettä ja taidetta yhdistävää tai niihin pohjautuvaa työtä. Vuosittainen yleinen haku järjestetään 1.–15.9. 
https://koneensaatio.fi/
 
•    Olvi-säätiö 
Säätiön tarkoituksena on avustaa lasten ja vanhusten hyväksi tapahtuvaa toimintaa, avustaa lahjakkaitten nuorten opintoja ja parantaa jatko-opintojen edellytyksiä, avustaa kotiseututyötä sekä tukea ja edistää luonnonvarojen käytön ja elintarviketalouden kehittämistä, mihin sisältyy keskeisenä osana kala- ja maatalouden kehittäminen. Haku kaksi kertaa vuodessa. 
https://www.olvisaatio.fi/ 
 
•    Leader 
Leader-toiminnan ytimessä on ajatus oman paikkakunnan kehittämisestä yhdessä asukkaiden voimin. Tätä toteutetaan rahoittamalla alueen asukkaiden kehittämishankkeita ja neuvomalla niiden toteutuksessa. 
https://leadersuomi.fi/ 
 
•    Luova Eurooppa –ohjelma (2021-2027) on EU:n rahoitusohjelma, joka tarjoaa kulttuurin, luovien alojen ja audiovisuaalisen alan organisaatioille ja ammattilaisille mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön ja toiminnan kehittämiseen. 
https://www.oph.fi/fi/kansainvalisyys/tietoa-kansainvalistymisrahoituksesta/luova-eurooppa
 
•    ELY-keskukset tarjoavat rahoitusta kulttuurialan yritystoiminnan kehittämiseen erityisesti maaseutualueilla. 
https://www.ely-keskus.fi/kulttuuri-ja-luova-talous/-/categories/14398?p_r_p_resetCur=true&p_r_p_categoryId=14398#ely-region-selection 
 
•    Erasmus+ tukee nuoriso- ja kulttuurialan yhteistyöhankkeita. Erasmus+ -ohjelman vuoden 2025 rahoitusta voi hakea kansainvälisiin liikkuvuushankkeisiin, organisaatioiden yhteistyöhankkeisiin, Jean Monnet -toimintoihin sekä nuoriso- ja urheiluprojekteihin. Rahoitus tukee oppimista, koulutusta ja innovaatioita eri aloilla. Hakijana voi olla oppilaitokset, yritykset, järjestöt ja viranomaiset.  
https://erasmus-plus.ec.europa.eu/ 
 
•    Etelä-Savon maakuntaliitto myöntää EU-ohjelmien rahoitusta maakuntastrategian tavoitteita toteuttaviin kehittämishankkeisiin. Merkittävimmät rahoitusvälineet ovat Suomen rakennerahasto-ohjelmien Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitus sekä Oikeudenmukaisen siirtymän rahoitus (JTF). 
 
•    Joukkorahoitus 
Joukkorahoituskampanjat voivat olla hyvä tapa rahoittaa projekteja. Esimerkiksi Mesenaatti.me on suomalainen joukkorahoitusalusta. 
https://mesenaatti.me/ 

Kirjoittajat:

projektikoordinaattori Jatta Juhola
REWARD- ja CASPER-hankkeet
Etelä-Savon maakuntaliitto

palvelumuotoilija Heidi Huovinen
CASPER-hanke
Etelä-Savon maakuntaliitto