Suoraan sisältöön

Matkailu ja vapaa-aika

Saimaan maakuntien yhteinen matkailustrategia 2021-2025 korostaa yhteistyötä, saavutettavuutta ja omaleimaista palvelutarjontaa

Saimaan matkailustrategia on luotu vuosille 2021-2025.

Matkailustrategia on osa pitkäjänteistä yhteistyötä, jota Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Varkaus ovat tehneet Saimaan matkailun edistämiseksi jo vuosien ajan. Alueen matkailutoimijat ovat solmineet Saimaa-sopimuksen, jonka tavoitteena on kasvattaa yhteiseen Lake Saimaa Purest Finland -brändiin pohjautuvalla matkailumarkkinoinnilla matkailijamääriä ja matkailutuloa Saimaan alueella.

Saimaan matkailustrategia on muodoltaan merikortti, jolle on kirjattu kolme keskeistä väylää. Väylät ovat:

  • Samassa saimaalaisten veneessä
  • Ilmiömäinen Saimaa
  • Helposti saavutettava Saimaa

Matkailustrategian keskeiset kehittämisteemat ovat:

  • yhteinen tekeminen
  • alueen omaleimainen ja ilmiömäinen palvelutarjonta
  • saavutettavuus

Sopimuksen allekirjoittajat perustivat tavoitetta edistämään Lake Saimaa -yhdistyksen, joka rekisteröitiin toukokuussa 2020. Yhteisen brändin ja yhdistyksen lisäksi todettiin tarve yhteiselle elinkeinon kehittämistä ohjaavalle matkailustrategialle, joka valmisteltiin syksyn 2020 ja talven 2021 aikana.

Saimaan matkailustrategia kytkeytyy maakuntien maakuntastrategia- ja maakuntaohjelmaprosseihin. Se on linjassa sekä kansallisen matkailun tiekartan että Visit Finlandin suuraluetyöskentelyssä tuotetun Lakeland-suuralueen strategian kanssa. Strategiaa täydentävät vuotuiset markkinointistrategiat ja -suunnitelmat, seudulliset ja kunnittaiset matkailustrategiat ja sen toivotaan konkretisoituvan tavoitteelliseksi tekemiseksi esimerkiksi yhteisten kehittämishankkeiden kautta. Strategia sisältää myös molempien maakuntien, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan, maakunnalliset matkailun kehittämislinjaukset.

Saimaan matkailustrategia 2021-2025 (pdf)

Vapaa-ajan asukkaat ovat merkittävä voimavara Etelä-Savolle

Etelä-Savossa on reilut 49 000 vapaa-ajan asuntoa, mikä on toiseksi eniten Suomen maakunnista. Mökkisauna järven rannalla on monelle hengähdyspaikka, jossa rentoutua ja viettää vapaa-aikaa. Tuo yksilön kannalta merkityksellinen paikka ja elämäntapa, vapaa-ajan asunto ja siellä vietetty aika, on myös alueen kannalta hyvin merkityksellinen.

Vapaa-ajan asumisella on vahva kytkös alueen elinvoimaisuuteen, sillä sen aluetaloudelliset ja sosiaalisen vaikutukset ovat mittavat. Vapaa-ajan asukas on toisaalta kuin matkailija, toisaalta kuin kuntalainen. Hän on monipaikkainen asuja ja palvelujen kuluttaja.