Suoraan sisältöön

Julkaistu 25.04.2025

Etelä-Savo, kansanvaltainen ja eurooppalainen maakunta ja sen maakuntaliitto

Vaalit ilmentävät kansanvaltaa ja vaaleilla valitut edustajat tuovat arvot ja tavoitteet kuntalaisten ja kansalaisten painottamalla tavalla päätöksentekoon. Etelä-Savon yhdestätoista kunnasta yhdeksässä äänestysaktiivisuus kasvoi viime kuntavaaleista. On hyvä merkki, että kunnallinen päätöksenteko kiinnostaa ja uurnille on hakeuduttu viime vaaleja enemmän. 

Maakuntaliitot toteuttavat samaa kunnallista demokratiaa, sillä kuntavaalien tuloksen perusteella valitaan kuntien väkiluvulla painotettu Etelä-Savon 48-jäseninen maakuntavaltuusto, liiton ylintä päätöksentekovaltaa käyttävä taho. Käytännön työtä johtaa valtuuston valitsema maakuntahallitus. 

Nyt pidettyjen kunnallisvaalien jälkeen kokoontuu edustajainkokous valitsemaan maakunnalliset päättäjät. Syksyllä aloittavat uusi maakuntavaltuusto ja -hallitus. 

Meillä Etelä-Savossa on hyvähenkisiä, yhteistyökykyisiä päättäjiä. Vaalien jälkeisenä aamuna kokoontui maakuntahallituksemme, joka edustaa myös koko maakuntaa. Yksi jäsenistä kertoo nukkuneensa kaksi tuntia, toinen neljä. Omien töidensä ohella he käyttävät aikaa ja energiaa yhteisiin asioihin, ja tekevät sen hyvällä tuulella ja hengellä. He tulevat eri kunnista ja poliittisista puolueista, mutta Etelä-Savon paras on yhteinen tahto. Asioista ja toimista voi olla erilaisia näkemyksiä ja se tekee tästä edustuksellisesta järjestelmästä niin arvokkaan ja arvostettavan. Sen tekevät maakunnan ihmisten edustajat. 

Maakuntademokratiaa ja alueellista yhteenkuuluvuutta EU:n malliin  

On itse asiassa EU:n ansiota, että maakuntien liitot ovat olemassa. Eurooppalainen aluekehitystehtävä vaati edustuksellisen, maakunnallisen toimijan ja Suomessa ei tuolloin 1990-luvulla sitä ollut. Oli virkamieshallinnon tasoja, mutta ei demokraattisella pohjalla toimivaa aluehallintoa. Maakuntien liitot aloittivat Suomessa vuonna 1997 ja kahden vuoden päästä voimme juhlia myös Etelä-Savon maakuntaliiton 30-vuotisjuhlaa. Juhlapäiväkin on tiedossa, se on itseoikeutetusti 9.5.2027, meidän maakuntapäivämme, joka on myös sattumalta EU:n juhlapäivä. 

EU on ihmisten sopima ja toteuttama liitto, joka perustuu alueiden Euroopan periaatteisiin. Unionin tavoitteena on alueellisten, sosiaalisten ja taloudellisten erojen tasoittaminen niin maiden kuin maiden sisäisten alueiden välillä. Se on rohkea ja visionääri tavoite yhteiseltä unionilta, johon EU:n koheesiopolitikka pyrkii. Koheesio vapaasti suomennettuna tarkoittaa yhdessä pysymisen tai yhteenkuuluvuuden tilaa. 

Tätä samaa tasa-arvoperusteisuutta alueiden Suomeen kuulutankin meille kotimaan politiikkaan, nimittäin tavoitteellista alueellisten, sosiaalisten ja taloudellisten erojen tasoittamista myös kaikilla niillä keinoilla, joita Suomessa on käytettävissä.  Suomen EU-liittymissopimuksessa on esimerkiksi tunnistettu Itä- ja Pohjois-Suomen erityisolosuhteet. Sen suoman erityisaseman vuoksi Itä- ja Pohjois-Suomi on saanut muuta maata korkeampaa rahoitusta EU-varoista, juuri niin kuin kuuluukin saada. Suomen sisällä tarvitaan samaa henkeä, sitä, että varmistamme kaikkien alueiden menestymisen eri keinovalikoimalla. 

Maakuntapäivän juhlintaa eri puolilla Etelä-Savoa 

Etelä-Savon maakuntapäivää vietetään siis 9.5. Tänä vuonna vietämme maakuntajuhlia kolmessa seutukeskuksessamme, ja maakuntajohtajan mukana paikalla ovat maakuntahallituksen puheenjohtajisto: 
7.5. Savonlinnassa 2. varapuheenjohtaja Eija Stenberg
8.5. Pieksämäellä puheenjohtaja Arto Sepponen 
9.5. Mikkelissä varapuheenjohtaja Nina Rasola. 

Tule tapaamaan ja kuulemaan meitä ja mitä ajattelen eurooppalaisesta Etelä-Savosta. Mukana myös nuoriso- ja vanhusneuvostoja, vammaisneuvoston edustajia, musiikkia ja keskusteluja maakunnan ideasta.
Tule tuomaan omat ideasi ja terveisesi! 

Lisää tapahtumista: 
https://www.esavo.fi/maakuntapaiva-ja-eurooppa-paiva

Heini Utunen 
Maakuntajohtaja