
Julkaistu 24.04.2025
Yhdessä ideoinnin voima: Etelä-Savon kunnat vastaavat väestömuutoksiin luovasti ja paikallisesti
Etelä-Savossa kehitetään tulevaisuutta rohkeasti ruohonjuuritasolta käsin. CASPER-hanke kutsui eteläsavolaiset kunnat mukaan kehittämään palveluja yhdessä asukkaiden kanssa.
Palvelumuotoilija Heidi Huovisen kanssa kehittämistyötä on tehty muun muassa Sulkavalla, Rantasalmella ja Enonkoskella.
Kunnille tarjottiin työpajakokonaisuutta, joissa autetaan kuntia palvelumuotoilun menetelmin tunnistamaan haasteita ja mahdollisuuksia, sekä löytämään ratkaisuja, jotka kumpuavat paikallisista tarpeista.
Tavoitteena on saada alueiden toimijat ja kansalaiset entistä suoremmin mukaan etsimään ratkaisuja väestökadon haasteisiin, edesauttaa asukkaiden sopeutumista muutoksiin ja parhaassa tapauksessa löytämään luovia vaihtoehtoja palvelujen oikealle mitoitukselle. Tuloksena on syntynyt konkreettisia ideoita, yhteisöllisyyttä ja ennen kaikkea uskoa siihen, että väki voi vähetä – mutta elämänlaatu ja vetovoima kasvaa.
Sulkava: Yhteisöllinen Sulkava-talo kuntalaisten sydämenä
Sulkavalla katse on jo tulevassa. Yhteiskehittämisen kohteena oli yhteisöllinen Sulkava-talo ja sen mahdollisuudet kuntalaisten palvelujen täydentäjänä. Kehittämishankkeena käynnistettävän pilotoinnin pohjaksi haettiin eri käyttäjäryhmien näkemyksiä. Työpajoissa kehitettiin visiota Sulkava-talosta, joka voisi toimia perheiden, työnhakijoiden ja nuorten elämän tukipisteenä. Esiin nousivat mm. matalan kynnyksen kohtaamispaikat, tukea työllistymiseen ja yhteisölliset työtilat. Nuorten työpajoissa ideoitiin mm. nuorten olohuone ja "nuorten Sulkava" -kampanja, jolla vahvistetaan paikallisidentiteettiä.
Työpajan tulokset auttoivat ymmärtämään, mitä yhteisiä palvelutarpeita ja eroavaisuuksia eri asiakasryhmillä on, ja näitä havaintoja hyödynnettiin hankesuunnitelmien laatimisessa. Eri kohderyhmien kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena Sulkavalla odotellaan hankepäätöstä ESR+ -hankkeesta, jossa pilotoidaan yhteisöllistä Sulkava-taloa. Mikäli hanke saa myönteisen päätöksen, pilotti käynnistyy syksyllä 2025.
Rantasalmi: Luonnon, kulttuurin ja yhteisöllisyyden voima
Rantasalmella toivottiin tukea omalle brändityölle ja työpajan tavoitteena oli tunnistaa, kuinka voidaan vahvistaa Rantasalmen houkuttelevuutta ja tuoda esiin Rantasalmen parhaita puolia, niin asukkaille kuin mahdollisille uusille tulijoille. Mikä tekee Rantasalmesta paikan, jossa on hyvä elää, ja miten kuntaa voi kehittää yhdessä eteenpäin.
Työpajaan osallistui eri-ikäisiä, nuorista eläkeläisiin, ja mukana oli myös päättäjiä ja viranhaltijoita.
Osallistujat nostivat esiin Rantasalmen ainutlaatuisuuden: puhtaan luonnon, rikkaan kulttuurielämän ja vahvan yhteisöllisyyden. Ideoissa korostuivat ulkoilureittien kehittäminen, Järviluonnonkeskuksen kunnostus sekä uudenlaisten tapahtumien ja yritysten houkuttelu kuntaan. Työpajat osoittivat, että Rantasalmi ei ole vain paikka – se on elämäntapa.
Enonkoski: perusteellinen alku uusille kuntalaisille
Enonkoskella yhteisen kehittämisen kohteena on uuden kuntalaisen opas, joka tekee näkyväksi paikalliset vahvuudet myös kaikille muille asukkaille.
Elinvoimakoordinaattori Pinja Rahikainen kuvailee yhteistyötä CASPER-hankkeen kanssa lottovoitoksi.
”Yhdessä ideoiminen ja suunnitteleminen tuo paljon enemmän ideoita, kuin yksin pohtiminen ja asioiden pyöritteleminen. Harvoin osuu tavoitteet ja toiminta näin hyvin yhteen pienen kunnan kehittämistehtävän ja paljon isomman mittakaavan hankkeen kanssa. Hankkeen työntekijät toivat mukanaan oman ammattitaitonsa liittyen muun muassa kuntalaisten osallisuuteen, osallistamiseen kuin maaseutualueiden erityisyyteen. On myös hienoa saada näkemystä asioihin täysin Enonkosken ulkopuolelta - sisältäpäin on vaikea huomata sitä kaikkea, mikä ulkopuolelta seurattuna voi olla helposti huomattavissa.”
Työpajan muoto ja sisältö työstettiin kunnan ja hankkeen yhteistyönä. Rahikainen työstää aiheen ääreltä myös omaa ylemmän ammattikorkeakoulututkintonsa opinnäytetyötä.
Keskeinen osa työpajatyöskentelyä on ollut muualla Euroopassa hankepartnereiden käytössä olevien hyvien käytänteiden esitteleminen. Rahikaisen mukaan esimerkit inspiroivat.
”Mielenkiintoiset esimerkit loivat toiveikkuutta siitä, että hyvin pienikin määrä ihmisiä riittää siihen, että tapahtuu todella isoja muutoksia. Tarvitaan vain oikeat ihmiset samaan paikkaan, ja melkein kaikki on mahdollista. Kyläyhteisön osallisuus, yhteisöllisyys ja identiteetti näyttelivät vahvaa roolia esimerkeissä ja sitä tiedän Enonkoskeltakin löytyvän”, Rahikainen iloitsee.
Lue lisää hankkeesta verkkosivuiltamme: CASPER - Citizen Activation in Shrinking rural areas for Place-based policies to Enhance Resilience - Etelä-Savon Maakuntaliitto
Kirjoittaja:
Jatta Juhola
Projektikoordinaattori
P. 040 519 8300