Julkaistu 29.05.2024
Casper-hankkeessa tutustuttiin Ranskan malliin kansalaisyhteiskunnan vahvistamisessa
Huhtikuussa CASPER-projektin kumppanit ja sidosryhmät eri maista tapasivat Ranskassa, Uusi-Akvitanian maakunnassa. Erityisenä kiinnostuksen kohteena tällä vierailuilla olivat kansalaisyhteiskunnan innovaatiot, asukkaiden osallistumisen ja vaikuttamisen vahvistaminen.
Konkreettisten esimerkkien kautta pääsimme erityisesti tutustumaan ranskalaisessa yhteiskunnassa aktiivisessa käytössä olevaan ”kolmanteen tilaan” (third place). Termi on sosiologiasta. Kun ensimmäinen tila on koti, toinen työ, niin kolmas tila tarkoittaa kaikkea niiden ulkopuolella. Se perustuu vapaaehtoiseen osallistumiseen ja edistää suoraan tai epäsuorasti sosiaalista toimintaa ja yhteisöllisyyttä (esimerkiksi kirkot, kahvilat, baarit, kylätalot, kirjastot, kuntosalit yms.). Kolmansissa tiloissa on paljon sellaisia aktiivista kansalaisuutta edistäviä palveluja, joita suomalaisessa yhteiskunnassa tarjotaan esimerkiksi yleisten kirjastojen kautta.
Vierailun aikana tutustuimme kolmansien tilojen lisäksi yhteisötalouden ja sosiaalisten innovaatioiden malleihin (Social and Solidarity Economy initiatives), mukaan lukien osuuskunnat ja osallistava rahoitus. Näillä pyritään edistämään yhteisöjen vaikutusmahdollisuuksia ja taloudellista selviytymiskykyä.
Kolmannet tilat palvelujen tuottajina
Kolmannet tilat, kuten, La Quincaillerie ja L'Escalier (linkit sivustoille) ovat yhteisön ja luovuuden keskuksia syrjäisillä alueilla. Kolmannen tilan toimintamuotona voi olla esimerkiksi koulutusohjelmat tai työpajat, joissa käytetään digitaalisia työkaluja ja pyritään edistämään erityisesti työmarkkinoiden ulkopuolella olevia ihmisiä työllistymään osaamista lisäämällä.
Joissakin tapauksissa kolmas tila toimintoineen korvaa palvelujen menetystä maaseudulla, kuten La Palette (linkki sivustolle) Dun-le-Palestelin kunnassa.
La Palette, jossa puolet alueen asukkaista asioi vuosittain, tarjoaa pienimuotoista lasten päivähoitoa, nuorisotilan ja muuta tukea erityisesti perheille. Se tarjoaa kansalaisille ja yhdistyksille mahdollisuuden kehittää ideoitaan ja aloitteita, hyvänä esimerkkinä ikääntyneiden liikkumista edistävä solidaarisuusliikennehanke.
Idean käynnisti Dun-le-Palestelin ikäihmisten ryhmä, joka pyrki ratkaisemaan paikallisten ihmisten liikkumisen haasteita 80 kilometrin säteellä. Tämä yhteisölähtöinen aloite tarjoaa kuljetuksia erilaisiin tarpeisiin, kuten lääkärikäynteihin, asioimiseen ja vapaa-ajan harrastuksiin. La Palette koordinoi toimintaa kattaen matkakulut.
Oppia hyvistä käytänteistä
Yhtenä Interreg Europe -ohjelman tavoitteena on ottaa oppia eri kumppanialueiden hyvistä käytänteistä. Sellaisina meille esiteltiin esimerkiksi Atelier Chamothé, keramiikkastudio, joka on ansiokkaasti yhdistänyt taidekäsityön ja yrittäjyyden paikallisen joukkorahoitusohjelman (J'adopte un projet -ohjelma) (linkki sivustolle) tuella sekä solidaarisuusruokakauppa La Saunièressa. Kauppa sai alkunsa kansalaisaloitteesta ja toimii paikallisten elintarvikkeiden, erityisesti lihan ja vihannesten, jakelijana. Kaupalle oli tarve, koska välittömässä läheisyydessä ei ollut myymälöitä. Ruokakaupparinkiin liitytään jäseneksi 10 euron jäsenmaksulla vuodessa ja sitoudutaan työskentelemään 2h kuukaudessa. Tuotteiden tilaaminen ja työtuntien jakaminen tapahtuu digitaalisesti. Toki kauppa myös edistää yhteisöllisyyttä toimimalla tapaamispaikkana ja kahvilana.
Näyteikkuna solidaarisuustyöhön
Matka Ranskan Uusi-Akvitanian alueelle oli todellinen solidaarisuuden näyteikkuna kolmansiin tiloihin kokoontuvista kansalaisista ja järjestöistä, kansalaislähtöisistä aloitteista ja osuuskunnista, jotka tarjoavat ratkaisuja ja palveluja maaseutumaisilla alueilla sekä hankkeiden yhteisörahoituksesta.
Lähtemättömän vaikutuksen teki myös kansanmusiikkikollektiivi, joka on tuonut mukanaan pieneen Ségur-le-Châteaun kylään joukon nuoria asukkaita, uutta yritteliäisyyttä ja osaamista. Joskus tällainen ”villi kortti”, kuten tässä tapauksessa kansanmusiikki, voi mahdollistaa muuttotappioalueen uuden nousun täysin yllättävällä tavalla.
Pääkuva: CASPER-hankkeen partnerit La Paletten yhteisötilan pihalla Dun-le-Palestelissa.
Kirjoittaja:
Projektikoordinaattori Jatta Juhola