Julkaistu 18.12.2023
Kulttuuri itää ja versoo uutta
”Kulttuuri on investointi, ei menoerä” toteaa Kulta ry. (Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö) nettisivustonsa aloituslehdellä. Näinhän se on ja kulttuurin merkityksen mantraa voi bongata myös meidän eteläsavolaisten ja itäsuomalaisten strategioista, ohjelmista ja vahvuuksista.
Kulttuuri on meillä Itä-Suomessa omaleimaista ja takuuvarmasti vaikuttaa alueemme ja kuntiemme myönteiseen imagoon.
Moni kunta kertoo olevansa kulttuurikunta ja meillä itäsuomalaisilla maakunnilla on kultttuuristrategiat tai kulttuurihyvinvointistrategiat, joissa visioidaan alueen kehittämistä erityisesti kulttuurin näkövinkkelistä kytkeytyen matkailuun, hyvinvointiin, osallisuuteen tai kulttuuriperintöön. Tämä kaikki lisää vetovoimaa ja parhaimmillaan luo uusia työpaikkoja. Silti kulttuuri tuntuu olevan aina se asia, josta voidaan aina vielä vähän nipistää, kun ahdas taloustilanne niin vaatii.
Kehittämistehtävälle jatkoa vuosille 2024-2025
Tekeminen ja kulttuurin merkityksestä äänen pitäminen on tärkeintä ja siinä me itäsuomalaiset tarvitsemme toisiamme.
Vuoden 2024 alusta kulttuurin ituja kasvatellaan sekä OKM:n rahoittamassa kaksivuotisessa itäsuomalaisessa kehittämistehtävä-hankkeessa että alueellisessa kolmevuotisessa Taiken Sillanrakentajat-hankkeessa.
Kulttuuri itää -kehittämistehtävähanke painottuu kulttuurituotantoon liittyvään yhteistyöhön ja painottuu sekä kuntien kulttuuritoiminan tukemiseen että kulttuurin ja taiteen tekijöiden työllistymisen edistämiseen. Kulttuuritoiminnan laadun, vaikuttavuuden ja henkilöstön osaamisen parantaminen, kuntien keskinäisen yhteistoiminnan ja asukkaiden yhdenvertaisuuden lisääminen ovat keskeisiä kehittämiskohteita, joihin uudella verkostotoimintamallilla saadaan potkua.
Avustusta Itä-Suomelle tuli yhteensä 415 000 euroa, joka jakaantuu Kuopion kaupungin, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliittojen kesken. Toiminta-alueena on Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo.
Kuopion kaupunki koordinoi hanketta sataprosenttisella työpanoksella. Pohjois-Karjalassa on 50 prosentin koordinaatiopanos ja Etelä-Savoon rekrytoidaan 80 prosenttisesti työskentelevä henkilö.
Silta yli Itä-Suomen
Taiken sillanrakentajat Itä-Suomessa tarkoittavat taideasiantuntijan ja taiteilija-asiantuntijan muodostama työparia. Hankkeessa työskentelevät teatteri-ilmaisun ohjaaja Tiia-Mari Mäkinen Joensuun toimipisteessä sekä näyttelijä Virpi Rautsiala Kuopion toimipisteessä.
Tavoitteena tässä hankkeena toteutettavassa kokeilussa on kasvattaa taiteen moniammatillisia verkostoja ja taiteilijoiden yhteistyötä yritysten ja julkisen sektorin kanssa. Sillanrakentajat ovat Etelä-Savossa jo lähteneet toimijoiden kanssa tekemään hartiavoimin töitä sekä suunnittelemaan yhteisiä kuvioita.
Savonlinnassa eteläsavolaisten kuntien kulttuuriverkosto tutustui yhdessä sillanrakentajien kanssa Savonlinnan luoviin aloihin, muun muassa S creatives -luovien alojen yhteisöön, kulttuurikellariin, vuoden museoon Riihisaareen ja House of Olaf tapahtuma-areenaan. Maakuntahallitus sai jo kulttuurikylpyä sillanrakentajilta joulukuun kokouksessaan ja tammikuulle on suunnitteilla Mikkeliin laaja taideverkkarit-verkostoitumistapahtuma.
Pysyvää hyvää
Vuoteen 2024 on hyvä lähteä näillä eväillä. Nämä kaksi kehittämiskokonaisuutta, Kulttuuri itää -hanke ja Taiken sillanrakentajat, tekevät tiivistä itäsuomalaista yhteistyötä. Vahvat verkostot toimivat vaikuttavasti ja tämä itäsuomalainen rintama saa varmasti aikaan pysyviä uudenlaisia rakenteita. Luovuus itää ja kulttuuri itää, annetaan niille hyvä kasvualusta ja hoivataan ituja hellästi ja määrätietoisesti.
Pääkuva: Eteläsavolaisten kuntien kulttuuriverkoston jäsenet. Ylärivi: Virpi Rautsiala, Taike; Johanna Kuusisto, Juvan kunta; Eija Guttormsen, Rantasalmen kunta; Tiia-Mari Mäkinen ja Veera Kolehmainen, S creatives/Savonlinnan kaupunki
Alarivi: Elina Kosonen, Savonlinnan kaupunki; Eveliina Pekkanen, Etelä-Savon maakuntaliitto; Anna-Mari Summanen, Puumalan kunta; Olli Virta, Sulkavan kunta
Kirjoittaja:
Eveliina Pekkanen
Kehittämispäällikkö, aluekehitys, kulttuuri ja osallisuus