Julkaistu 27.10.2022
Monialainen yhteistyö ja innovatiivisuus kulttuuripalveluissa on pienen kunnan vetovoimatekijä
Pertunmaan kunnan ostopalveluna ostettavat kulttuuripalvelut ovat rakentuneet kolmen kalenterivuoden ajan vuodesta 2020 teemoitettuihin tapahtumaviikkoihin ja kulttuuriohjelmakokonaisuuksiin, joissa tehdään tiivistä yhteistyötä paikallisesti eri toimijoiden kanssa ja hyödynnetään kuntayhteistyötä niin maakunnallisesti kuin yli maakuntarajojen.
Tapahtumaviikot pitävät sisällään muun muassa kouluun, päiväkotiin ja palvelutaloon vietäviä konsertteja, esiintyjäkiertueita, näyttelyitä, teatteri- ja taide-esityksiä sekä työpajoja.
Pertunmaan kunnantalolla järjestetään vuosittain 10 näyttelyä vuodessa, johon viime vuosina on mahtunut mukaan niin paikallisia ja kansainvälisiä näyttelyitä kuin innovatiivisia ja mitä erilaisempia kiertäviä näyttelyitäkin aina Linnanjuhlien Barbinäyttelystä Juuso-Karhun Tassutaiteeseen. Näyttelyjen teemat ovat sidoksissa tapahtumaviikkoihin joita kolmen vuoden aikana on ollut helmikuun Ystävyysviikko, toukokuun Kulttuurikarnevaalit, lokakuun Satuviikko ja Joulun ajan tapahtumakokonaisuus. Tapahtumissa esiintyvät ammattitaiteilijat ja lisäksi yhteistyötä tehdään yhdistysten, päiväkotien, koulun, kirjaston, seurakunnan ja erilaisten hankkeiden kanssa. Teemaviikkojen välissä näyttelyissä näkyy vuoden aikojen kiertokulku, ajankohtaiset yhteiskunnalliset teemat sekä paikallisuus/kulttuuriperintökasvatus. Näyttelyt tukevat Pertunmaan kunnan lasten ja nuorten Silmu-kulttuurikasvatussuunnitelmaa ja kunnantalo onkin oiva paikka piipahtaa koululta vaikkapa uudessa taidenäyttelyssä kuukausittain. Näyttelytoimintaa on toteutettu myös digitaalisesti korona-aikana ja sen kehittäminen jatkossakin olisi tärkeää, jotta taidenäyttelyt ovat saavutettavia toimintakykyrajoitteisille ja palvelutaloissa asuville ikäihmisille.
Digitaaliset näyttelyt ja ohjelmatuotannot antavat monia mahdollisuuksia kuntarajoja ja maakuntarajoja ylittävään yhteistyöhön. Muun muassa Virtuaalinen Taideleiri -nettitapahtuma järjestettiin kesällä 2021. Tapahtuma oli kesäaikana järjestettävä nettisivuilla avoinna oleva virtuaalinen tapahtumasarja, jossa taideohjaajat ohjasivat taidetoimintaa lasten kesäloman aikaan. Mukana oli neljä pientä kuntaa, kaksi Etelä-Savosta ja kaksi Kymenlaaksosta: Pertunmaa, Mäntyharju, Virolahti ja Miehikkälä. Kustannukset kokonaisuudesta jakautuivat neljään osaan ja kuntakohtainen kustannus oli siten erittäin edullinen. Vastaavana tuottajana ja ideoijana digileirissä toimi Satu Liikkanen. Kuntalaisten osallistuminen työpajoihin oli maksutonta ja osa materiaalista jäi kouluille käyttöön taidekasvatusta varten.
Oppilaitosyhteistyö, erilaiset laaja-alaiset yhteistyöverkostot sekä taiteilijoiden apurahoilla tuotetut hankkeet ovat olleet avainasemassa siihen että näyttelytila voidaan muuntaa vaikkapa interaktiiviseksi sademetsäksi tai saada upea veistosnäyttely, jossa on yli 100 veistettyä karhua. Tällaiset innovatiiviset kokemukset ovat tärkeitä, sillä ne laajentavat näyttelykävijöiden näkemystä kokea taidetta. Luovuus elää kokoajan ja se on myös sellaista, jota ei vielä ole. Jokainen meistä voi yhtälailla olla luova yhdistellen erilaisia asioita ja muuntaen totuttuja toimintamalleja uusiksi. Koska luovuudessa mitään ei ole valmiiksi kirjoitettua, eikä raja-aitoja ole. Luovuus on tulevaisuuden voimavara.
Kirjoittaja:
Kulttuurituottaja Satu Liikkanen
Satumatka Productions/Pertunmaan kunta
Kuva:
Kulttuurituottaja Satu Liikkanen vastaa Pertunmaan kulttuuripalveluista ja on työskennellyt vuodesta 2020 Pertunmaan kunnan kulttuurivastaavan tehtävissä ostopalvelutuottajana (Satumatka Productions). Nykyinen sopimus päättyy vuoden 2022 loppuun.