Julkaistu 22.09.2021
Kylistä on moneksi, eläköön kylät
Kyläasiamies Mervi Lintunen kertoo pienen ja pippurisen Paltasen kylän tempauksista ja tapahtumista, jotka ovat lisänneet yhteisöllisyyttä, yhteistyötä ja kylän houkuttelevuutta. Paltanen toimii esimerkkinä EU-rahoituksen merkityksestä maaseudun kehittämiselle.
Oma kyläni on Etelä-Savon Vuoden kylä vuodelta 2014, ”pieni ja pippurinen” Paltanen Pieksämäeltä. Paltanen toimii esimerkkinä EU-rahoituksen merkityksestä maaseudun kehittämiselle. Paltasen kylällä on noin sata vakinaista asukasta. Kylällä ei ole koulua eikä muita kunnan tarjoamia palveluja, mutta usko yhteiseen tekemiseen, yhteisöllisyyteen ja toisistamme huolehtimiseen on juurtunut syvälle.
Paltasen suuri voimainponnistus on vuonna 2008 käyttöön otettu Paltasen Pysäkki. Pysäkki on kylän ensimmäinen yhteinen kokoontumistila, joka on kunnostettu vanhasta rautatieasemasta kylätaloksi. Myöhemmin talolle hankittiin ilmalämpöpumppu järkevöittämään kylätalon lämmitystä. Paltasen kesäkahvilan yrittäjä mahdollisti yksityisesti suojelemalleen suolle luontopolun (Paltasen Esteettömän suopuiston), joka otettiin käyttöön syksyllä 2019. Pieksämäen Urheiluautoilijat ry:llä on kylämme alueella Paltasen Autourheilukeskus, jota seura on kunnostanut tämän päivän autourheilun vaatimuksia vastaavaksi. Tämän onnistuneen kehitystyön ansiosta Paltasen Autourheilukeskuksessa ajettiin elokuussa Jokamiehen Naisten, Nuorten ja EVK:n SM-kilpailut, jotka viimeksi on kisattu radalla 19 vuotta sitten.
Kaiken tämä pienen kylän alueella tapahtuneen kehityksen yhteisenä nimittäjänä on EU-rahoitus. Hankkeita on toteutettu Veej’jakaja Leader ry:n myöntämien avustusten turvin.
EU-rahoituksen merkitys pienelle kylälle avautuu hyvin näiden edellä mainittujen esimerkkien avulla. Voi todeta, että kylällä
Yhteisöllisyys on lisääntynyt – yhteinen kaikille avoin kokoontumistila on mahdollistanut erilaisen eri-ikäisten ryhmätoiminnan kylällä. Kiinteistöstä on pidettävä huolta ja rahoitusta ylläpitokustannuksiin hankittava, joten järjestämme talkoita, tapahtumia ja arpajaisia toiminnan tukemiseksi. Eri-ikäiset kylän asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat ovat mukana toiminnassa.
Ekologisuutta on huomioitu uudistamalla kylätalon lämmitysmuotoa.
Hyvinvointia syntyy niin ryhmätoiminnasta kuin ulkoilusta Paltasen Esteettömällä suopolulla. Leveät pitkospuut mahdollistavat lapsiperheiden, liikuntarajoitteisten ja vanhusten esteettömän liikkumisen ja luonnosta nauttimisen. Näin korona-aikana polulla on ollut jopa ruuhkaa.
Harrastusmahdollisuuksia alueen nuorille ja aikuisille on luonut lisää Paltasen Autourheilukeskuksen kehittyminen. Täältä voi tähdätä kohti maailman huippu-urheilun tasoa.
Yhteistyötä on tehty kylän alueelle eri yhdistysten ja yrittäjien kesken, jotta edellä mainitut hankkeet on saatu toteutettua. Myös tapahtumia on toteutettu yhdessä. Yhteistyöstä olemme saaneet niin hyviä tuloksia, että tulevaisuudessakin sitä tullaan jatkamaan.
Yrittäjyyttä on tuettu suorittamalla hankinnat läheltä. Yrittäjät ovat olleet mukana tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa. Lisäksi on tehty yhteismarkkinointia.
Tällä yhteisellä toiminnalla olemme pystyneet tuomaan kylämme näkyviin. Kiinnostusta muuttaa kylällemme on enemmän kuin meillä olisi tontteja tai kiinteistöjä tarjolla. Uskomme maaseudun elinvoimaan, mahdollisuuksiin ja tulevaisuuteen on vahvistunut. Tulevaisuudessa haaveilemme nopeammista tietoverkkoyhteyksistä, palveluiden jalkautumisesta ja yhteisöllisyyden säilymisestä. Nuorille haluamme tarjota mahdollisuuksia toteuttaa omia unelmia – maaseudun tulisi toimi mahdollistajana, sillä kylistä on niin moneksi.