Suoraan sisältöön

Julkaistu 22.04.2025

Olemmeko valmiina kriisejä varten? – YhES-järjestöneuvottelukunta pureutui varautumiseen ja kriisinkestävyyteen

Pelastus ja varautuminen on viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyötä

YhES-järjestöneuvottelukunta kokoontui 9.4. – turvallisesti ja riskejä halliten – Savonlinnan upealle ja toiminnallisesti vakuuttavalle paloasemalle teemana mikäpä muukaan kuin varautuminen, joka on yksi ala monialaisessa järjestöneuvottelukunnassa.

Etelä-Savon harvaan mutta kauttaaltaan asutetulla alueella on monia haasteita myös turvallisuus- ja pelastusnäkökulmasta. Eloisan toimialoista pienin on nimenomaan Pelastus- ja turvallisuuspalvelut. Tämän toimialan vastuuhenkilö on riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä, joka isännöi kokousta ja kertoi tilannekuvaa oman alueemme toiminnasta mm. varautumisketjusta ja yhteistoimintamallista. Etelä-Savon vahvuutena nähdään yhteistyö ja turvallisuuden ymmärtäminen kokonaisuutena. 

Kuvassa Jani Jämsä ja Mali Soininen.
Kuvassa Eloisan riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä ja YhESin puheenjohtaja Mali Soininen.

Sopimuspalokunnat ovat meitä lähellä

Jämsän edustaessa viranomaispuolta, näkee  hän aivan välttämättömänä yhteistyön vapaaehtoispuolen kanssa. Jos Kari Jääskeläinen on toiminut YhES-neuvottelukunnassa alusta asti, niin uskomattoman pitkä on Karin tausta sopimuspalokuntatoiminnassa: 50 vuotta. Jääskeläinen kertoo sopimuspalokuntatoiminnan pohjautuvat nimensä mukaan sopimuksiin pelastustoimen kanssa ja koulutus on lähes sama kuin ammattipelastajilla, vain sukellustehtäviin ei sopimuspalokuntalaisia  ouluteta. Tämä toiminta on todella kustannustehokasta ja on nimenomaan lähipalvelua asukkaidelle.
Silti pelastustoimen resurssien oltua uhattuna säästöpaineiden takia myös sopimuspalokuntien päällä ovat leijailleet tummat pilvet lakkautusuhkien takia.

Martat ovat paljon muutakin kuin reseptejä ja kodinhoitovinkkejä

Varautumisen kannalta merkittäviä järjestöjä ovat myös Marttaliitto ja Suomen Punainen Risti (SPR) sekä SPR:n koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa).  
Meille monille tuttu Marttojen toiminta on laajalti tunnettua ja toiminnnan voidaan kattavasti katsoa liittyvän varautumiseen. Aineellinen ja henkinen hyvinvointi ja omavaraisuusajattelu ovat keskeisiä periaatteita. Martat ovat myös olleet mukana "72 tuntia - varautuminen kotona" -oppaan teossa. Tämän oppaaan opit olisi jokaisen kansalaisen syytä ottaa vakavasti. Savon Marttojen toiminnanjohtaja Sonja Miettinen johdatti YhESin muut jäsenet Marttojen pääperiaatteisiin ja hyvinkin monipuoliseen Marttojen organisoimaan koulutustoimintaan.

Koulutetut vapaaehtoiset tekevät merkittävää työtä

Vapepaan kuuluu noin 50 jäsenjärjestöä, kertoi valmiuspäällikkö Atte Jääskeläinen SPR:n Kaakkois-Suomen piiristä. Moni mieltää Vapepan etsintätehtäviin, mutta toiminta on paljon monialaisempaa, toki vapaaehtoinen etsintäpalvelu on merkittävä osa toimintaa. Toiminta perustuu lakiin ja sopimukselliseen rooliin viranomaisten avustamisessa. Vapaaehtoiset ovat koulutettuja ja organisoituneita. Etelä-Savo näyttäytyy tässä hyvässä valossa; väestömäärään nähden aktiivisia toimijoita hälytysryhmiin  on tullut valtavasti lisää. 

Hyte-verkosto aloittaa toimintansa  järjestötoimjoiden edustus laaja

Huhtikuun YhES-kokouksessa muita asioita olivat Kumppanuusstrategian toimeenpano, jonka yhtenä osana on laaja-alaisen hyte-verkoston toimeenpano, kertoivat Eloisan Mari Teittinen ja Terho Korhonen.
Järjestöjen osalta mukana tässä laaja-alaisessa ryhmässä ovat seudullisten yhteistyöjärjestöjen Etelä-Savon hyvinvointijärjestöjen tuki ry. (Estery), Etelä-Savon sosiaali- ja terveysturva ry., Savonlinnan seudun Kolomonen ry. ja Paiste ry.
Lisäksi ryhmään valitaan edustaja YhES-neuvottelukunnasta. YhES valitsi keskuudestaan liikunta-alojen konkarin Kalle Husson, joka toimii myös YhESin varapuheenjohtajana. Verkosto kokoontuu ensimmäisen kerran alkukesästä.

Hyvinvoivat eteläsavolaiset ovat myös kriisinkestäviä, joten tähän teemaan kokous oli hyvä päättää. 

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Eveliina Pekkanen
P. 044 770 0591