Suoraan sisältöön

Julkaistu 21.02.2025

OECD-tutkimus kartoitti Etelä-Savon tulevaisuuspotentiaalia ja -haasteita

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) on toteuttanut laajan tutkimuksen pohjoisen harvaan asuttujen alueiden (Northern Sparsely Populated Areas - NSPA) kestävästä kehittämisestä ja elinvoiman vahvistamisesta.

Etelä-Savo oli yksi OECD:n tutkimuksen kohteena olleista maakunnista.
Etelä-Savon aluekehittämisen osalta OECD suosittelee erityisesti, että väestöään menettävässä maakunnassa älykkään sopeutumisen näkökulmat tulee nostaa keskiöön strategiatyössä. 
– Vahva viesti meille on, että yritysten kilpailukykyä ja TKI-toimintaa tulee vahvistaa. Maakunnan lukuisien vapaa-ajan asuntojen potentiaalia tulee hyödyntää aiempaa paremmin sekä kehittää alueellista saavutettavuutta kestävillä liikkumisratkaisuilla, kertoo Etelä-Savon maakuntaliiton kehittämisjohtaja Merja Olenius.
– Kriittistä on myös ratkoa työvoiman saatavuuteen liittyviä haasteita nuoria ja osaajia houkuttelemalla. Ympäristönäkökulmat, ilmastonmuutoksen hillintä sekä luonnon monimuotoisuuden huomioiminen tulee integroida kaikkeen suunnitteluun. Myös energiaturvallisuuden varmistaminen on olennainen osa kestävää alueellista kehitystä. 

Tutkimus perustuu kattavaan tilasto- ja aineistoanalyysiin. Lisäksi OECD:n tutkijat kävivät Etelä-Savossa haastattelu- ja tutustumiskäynnillä 8.-10.5.2023.
Tutkijat analysoivat maakunnan erityispiirteet ja mahdollisuudet aluekehityksen edistämiseksi sekä antoivat toimenpidesuosituksia. Tutkimuksessa korostuivat läpileikkaavina teemoina väestöhaasteeseen vastaaminen, ennakointi, kilpailukyky, vihreä siirtymä sekä osallistava hallinto.

NSPA on yhteistyöverkosto, johon kuuluu kaikkiaan 14 Itä- ja Pohjois-Suomen, Pohjois-Ruotsin sekä Pohjois-Norjan maakuntaa. Suomesta mukana ovat Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnat.

NSPA-alueelle yhteisiä olosuhteita ovat muun muassa pitkät etäisyydet, ikääntyvä väestö, eurooppalaisittain ankarat ilmasto-olosuhteet, haavoittuva ympäristö sekä geopoliittisen tilanteen muutos. Yhdessä NSPA-verkosto pyrkii lisäämään EU:n instituutioiden sekä sidosryhmien tietoisuutta alueesta sekä vaikuttamaan EU:n politiikkaan. Verkosto toimii myös alustana rajat ylittävälle yhteistyölle ja hyvien käytäntöjen vaihdolle.

Tutkimuksesta tärkeää tietoa Etelä-Savon maakuntaohjelman valmisteluun

OECD-tutkimuksen tuloksena valmistui joukko teemakohtaisia ja alueellisia raportteja koko NSPA-alueelle, Itä- ja Pohjois-Suomelle sekä mukana olleille maakunnille.
Etelä-Savossa raporttia ”Support to the implementation capacity of sustainable green development in the European Arctic Northern Sparsely Populated Areas (NSPA)” voidaan hyödyntää edunvalvonnan ja koheesiopolitiikan välineenä ja huomioida kehittämissuositukset valmisteilla olevassa Etelä-Savon maakuntaohjelmassa 2026-2029. 

Tutkimusraportin tilasi ja rahoitti Euroopan komission rakenneuudistusten tuesta vastaava pääosasto DG Reform. Synteesiraportti koko tutkimushankkeen tuloksista julkaistaan 14.3.2025.

Lisätietoja tutkimushankkeesta: 

Kehittämisjohtaja Merja Olenius, merja.olenius@esavo.fi, 040 629 7210 ja ennakointiasiantuntija Hanna Kautiainen, hanna.kautiainen@esavo.fi, 044 770 0519