Suoraan sisältöön

Julkaistu 27.10.2022

Itäsuomalaista vaikuttamista Brysselissä

Etelä-Savon maakuntahallitus, tarkastuslautakunta ja johtoryhmän jäseniä osallistui Itä-Suomen alueen maakuntien yhteiselle verkostoitumis- ja vaikuttamismatkalle Brysseliin.

Eteläsavolaiset tutustuivat Brysselissä unionin päätöksenteon mekanismeihin ja prosesseihin ja tapasivat EU-virkamiehiä ja vaikuttajia. Itä-Suomen ja Etelä-Savon edunvalvontaa päästiin tekemään siellä, missä monista maakuntiin liittyvistä asioista päätetään.

Maanantain 24.10. aikana kuultiin EU:n alueiden komitean toiminnasta ja aluepolitiikan tulevaisuudesta Christof Kieneliltä, joka on alueiden komitean Aluepolitiikan valiokunnan pääsihteeri. EU-suurlähettiläs Markku Keinänen kertoi Suomen pysyvän EU-edustuston toiminnasta ja tavoitteista.

Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen avasi Suomen Nato-jäsenyyden tilannetta ja sitä, miten Nato-jäsenyys muuttaa puolustukseen ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Suomen kuntaliiton Brysselin toimiston työstä ja ajankohtaisista asioista puhui asiantuntija Eva-Stina Slotte.

Euroopan parlamentin kuulumisia ja muun muassa ajankohtaisia maatalous- ja metsäpoliittisia asioita esitteli parlamentin jäsen Elsi Katainen.

Tiistaina 25.10. ohjelmassa olivat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston isännöimät tilaisuudet. EU:n maatalouspolitiikasta ja ajankohtaisesta päätöksenteosta kertoivat Suomen EU-edustustosta Kari Valonen sekä DG Agrin (Directorate-General for Agriculture and Rural Development) Taru Haapaniemi.

EU-metsäpolitiikkaa, tulevia päätettäviä asioita ja niiden vaikutusta Suomeen avasi Tapio Kytölä Suomen EU-edustustosta. DG Agrin Risto Artjoki kertoi metsäpolitiikan asioista komission näkökulmasta. Metsät herättävät keskustelua niin kotimaassa kuin Brysselissä. Itäsuomalaiset toivat viestiä virkamiehille sieltä, missä nämä metsät sijaitsevat, eli maakunnista.
EU-komission aluepolitiikan osastolta (DG Regio) eteläsavolaiset tapasivat erikseen Pekka Jounilan, jonka kanssa keskusteltiin muun muassa JTF-rahoituksen tilanteesta ja käyttökohteista.

Brysselissä olivat samanaikaisesti Etelä-Savon lisäksi Pohjois-Savon, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Lapin maakuntaliittojen edustajat ja luottamushenkilöt. Päivien aikana maakuntien päättäjät verkostoituivat ja tutustuivat kollegoihin itäsuomalaista yhteistyötä vahvistaen. Lisäksi päästiin suoraan keskusteluun EU:n asiantuntijoiden kanssa.

- Matka antoi hyviä eväitä Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien yhteistyöhön. Etelä-Savo on IP-alueen maakuntien puheenjohtajamaakunta vuonna 2023. Edessä on yhteisten asioiden ajamista ja vaikuttamista niin uuteen hallitusohjelmaan kuin EU-päätöksentekoon.
On syytä tietää, miten unionissa päätöksiä valmistellaan ja tehdään. Mekanismit ja käsittelytavat on tunnettava. Myös seuraava, vuoden 2027 jälkeen alkava EU-ohjelmakausi on jo valmistelussa. Siihen on vaikutettava nyt, kiteyttää maakuntahallituksen puheenjohtaja Arto Sepponen.

Etelä- ja Pohjois-savon liitot Brysselissä alueiden komitean kokoustilassa.

Kuva: Etelä- ja Pohjois-Savon liitot osallistuivat yhdessä vaikuttajatapaamiseen alueiden komiteassa 24.10.

Lisätiedot:

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen
P. 050 500 2584

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Arto Sepponen
P. 044 337 0230