Julkaistu 18.06.2020
Etelä-Savon teollisuus arvioi koronavaikutuksia ja tulevaisuuden näkymiä
Etelä-Savon teollisuusyritykset Mölnlycke Health Care Oy, Sahakuutio Oy ja Veisto Oy kertoivat maakunnan selviytymisfoorumissa koronapandemian vaikutuksesta tilauskantoihin ja yritysten näkymistä loppuvuodelle.
Etelä-Savon maakuntaliitto kutsui teollisuusyritykset 17.6. keskustelemaan ajankohtaisesta tilanteesta maakunnan toiseen selviytymisfoorumiin. Foorumi järjestettiin etäyhteydellä ja puhetta foorumissa johti Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen. Ensimmäinen foorumi järjestettiin 26.5. ja siinä kuultiin maakunnan matkailuyrittäjien näkemyksiä.
Foorumin alussa kuultiin Ely-keskuksen Juha Pulliaisen alustus maakunnan toimialojen tilanteesta. Pulliaisen mukaan kasvua on ollut kaupan ruokamyynnissä ja verkkokaupassa. Yksittäisiä positiivisista mainittavia ovat venekauppa ja mökkien kunnostamiseen ja rakentamiseen liittyvät tarvikkeet. Majoitus- ja ravitsemisalaan pandemia vaikutti ensimmäisenä ja ongelmat olivat ja ovat edelleen suuria. Kuitenkin mökkejä on etenkin juhannukselle vuokrattu runsaasti, vaikka varaustilanne edelleenkin on miinuksella. Teollisuuden puolella ei vielä ole suuria ongelmia, mutta syksyllä tilanteen arvioidaan heikkenevän. Julkinen henkilöliikenne ja etenkin lentoliikenne on suurissa vaikeuksissa. Sen sijaan ICT-ala näyttäisi selviytyvän ilman merkittäviä ongelmia.
Etelä-Savossa on mallikkaasti toteutettu kaikkia hallituksen käynnistämiä toimenpiteitä yritysten auttamiseksi pahimman kriisin yli. ELY-keskuksen, Business Finlandin, kuntien ja maa- ja metsätalousministeriön ja TE-toimiston kautta maakunnan yrityksille on kanavoitu jo pitkälti yli 20 miljoonan euron koronatuet, ja lisäpäätöksiä on valmistelussa. Majoitus- ja ravitsemisalan tuet on saatu liikkeelle, ja yleistuki yritysten kustannuksiin saataneen käyttöön kesän aikana.
Mölnlycke Health Care Oy:n toimitusjohtaja Timo Saahko kertoo, että Mikkelin tehtaan valmistamien haavanhoitotuotteiden kysyntä on notkahtanut hetkellisesti, kun sairaaloiden leikkaustoiminta on maailmanlaajuisesti supistunut. Kiireetön leikkaustoiminta on vähentynyt merkittävästi, kun sairaaloiden leikkausosastoilla on hoidettu koronapotilaita. Saahko uskoo kuitenkin, että kyseessä on lyhytaikainen markkinahäiriö ja loppuvuodesta konsernin myynnin odotetaan nousevan normaalille tasolle. Korona ei ole seisauttanut konsernin investointeja. Tänä vuonna Mikkelin tehtaalle tulee noin kymmenen miljoonan euron investoinnit.
Kerimäkeläisen Sahakuutio Oy:n päämarkkina-alue on Euroopassa. Suurimmat vientimaat ovat Viro ja Itävalta. Toimitusjohtaja Jari Suomalaisen mukaan tällä hetkellä kauppansa tekee lämpökäsitelty puu, sillä ihmiset laittelevat kotinurkkia kuntoon ja rakentavat mökeille terasseja. Alkuvuosi lähti nihkeästi liikkeelle, kun sahapuun myynti ja hinnat laskivat. Maaliskuussa sahatavaratuotanto putosi lisäksi 37%, kun koronan koettelemilla päämarkkina-alueilla Keski-Euroopassa jouduttiin sulkemaan tehtaita. Tilanne Keski-Euroopassa ei parane vielä hetkeen, sillä tuotanto jatkuu vasta syksyllä, kun kesälomat on pidetty. Suomalainen toteaa, että kotimainen sahapuu ei ole kilpailukykyistä, vaikka puurakentaminen Euroopassa lisääntyy. Suomalainen hyvälaatuinen materiaali ei hintakilpailussa pärjää Keski-Euroopan liimapuutuotannolle. Sahapuulle on korkeat logistiset kustannukset Suomesta.
Markku Rautio Veisto Oy:ltä kertoo positiivisia uutisia. Yhtiö on solminut suuria sahakonekauppoja Keski-Eurooppaan, eikä koronalla ole ollut kauppojen syntymiseen negatiivista vaikutusta. Yrityksen varaosamyynti noudattaa sahausten määrää ja on pysynyt hyvällä tasolla. Huoltoja kohdemaihin ei ole päästy Suomesta tekemään, mutta asiakasmaiden henkilökunta on hoitanut ne. Rautio toivoo karanteenimääräysten järkeistämistä ulkomaan matkojen jälkeen ja terveydentilan varmistamista testauksella. Rautio toivoo, että Etelä-Savossa huolehditaan osaavan työvoiman saamisesta ja jatketaan työtä maakunnan imagon nostamiseksi.
MTK:n metsäedunvalvonnan tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen näkee, että metsäteollisuudessa koronatilanteen lisäksi on tärkeä katsoa kokonaisuutta. Metsäteollisuuden hintaluisu on kääntynyt nousuun tai vähintään loiventunut. Sahatavaran hinta on noussut n. 10 €/m3 vuoden vaihteesta, vaikka korona on vähentänyt kysyntää alkuvuoden ylitarjontatilanteesta. Rakentaminen eri maissa saattaa lisääntyä päämarkkina-alueilla elvyttämistoimien takia. Sellukauppa kasvaa, mutta paperin kysyntä jatkaa viime vuonna alkanutta laskua. Sellua käytetään hygieniapaperin ja kartongin valmistamiseen.
Seuraava maakunnan selviytymisfoorumi järjestetään kesälomien jälkeen. Foorumissa laaditaan konkreettista suunnitelmaa ja maakunnan tiekarttaa ulos kriisistä.
Lisätietoja: aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, p. 040 540 5903 ja kehittämispäällikkö Tomi Heimonen, p. 050 522 8587
Foorumin esitykset löydät täältä: https://www.esavo.fi/tilastot