Uusimmat
Julkaistu 05.09.2022
Etelä-Savon ruoka-ala maailmankartalle
Etelä-Savon ruoka-ala otti kesällä ison harppauksen, kun Etelä-Savon ruokaklusteri perustettiin. Klusteri vahvistaa Etelä-Savon asemaa menestyvänä ja innovatiivisena ruokamaakuntana.
Ruokaklusteri jakaa Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelman vision vastuullisesta, menestyvästä ja muutosjoustavasta ruoka-alasta.
- Ruokaklusterin toiminnassa keskitytään erityisesti ruoka-alan toimijoiden osaamisen lisäämiseen, verkostoitumiseen ja kansainvälistymiseen sekä luomaan edellytyksiä uusille innovaatioille ja elinikäisen oppimisen ekosysteemille, Etelä-Savon ruokaklusterin johtaja Teija Rautiainen kertoo.
Ruokaklusteri on avoin alan toimijoille. Se kokoaa yhteiseen verkostoon toimijoita alkutuotannosta, elintarvikkeiden jalostajista, koulutuksesta, tutkimuksesta sekä elintarvikekaupan ja ravitsemispalvelujen alalta. Ensi vaiheessa klusteriin on liittynyt 17 jäsentä, joista yrityksiä on 11. Ne edustavat koko ruokasektoria alkutuotannosta kauppaan ja ravitsemispalveluihin.
- Ruokaklusterin myötä Etelä-Savo vahvistaa jalansijaansa Euroopan nousevana ruokamatkailun ja -osaamisen keskuksena. Olemme iloisia tästä kehitystyöstä. Elintarvike- ja ruokaosaaminen on yksi maakunnan älykkään erikoistumisen kärjistä. Ruokaklusteri tukee Etelä-Savon maakuntaohjelman tavoitteiden saavuttamista; vahvan ruokakulttuurin ja ruokaketjujen rakentamista yhteistyössä, toteaa elinkeinopäällikkö Tuula Kokkonen Etelä-Savon maakuntaliitosta.
Etelä-Savon ruokaklusteri on liittynyt myös eurooppalaisen klusteriyhteistyön alustalle, mikä vahvistaa erityisesti maakunnan ruoka-alan kansainvälistymistä ja rahoitusmahdollisuuksia.
- Muutama yhteydenotto on jo tullut Etelä-Savon ruokaklusterille, vaikka klusterialustalle rekisteröitymisestämme ei ole kuin pari kuukautta, Teija Rautiainen iloitsee.
Etelä-Savon ruokaklusterin toiminta on käynnistetty Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle -hankkeessa, jota toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Luonnonvarakeskus, Etelä-Savon Koulutus Oy Esedu ja ProAgria Etelä-Savo. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Maakunnan omaehtoisen kehittämisen määrärahasta sekä Mikkelin seudun kunnat.
Lisätietoja:
Teija Rautiainen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, teija.rautiainen@xamk.fi, 040 0872 759