Julkaistu 18.12.2023
Anne Matilainen valittu Etelä-Savon maakuntaliiton hallintojohtajaksi
Etelä-Savon maakuntahallituksen vuoden viimeisessä kokouksessa tehtiin päätös liiton hallintojohtajan valinnasta, kuultiin yhteenveto Etelä-Savon kuntien edunvalvonnan tarpeista ja kärjistä, annettiin kaksi lausuntoa sekä saatiin katsaus maakuntaohjelman toteutumisesta ja hankkeiden rahoituksesta.
Maakuntahallitus sai kuulla Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) Sillanrakentajat -hankkeen esittelyn Virpi Rautsialalta ja Tiia-Mari Mäkiseltä. Sillanrakentajat-hanke toimii Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa tavoitellen muun muassa entistä vahvempia taide- ja kulttuurialan verkostoja ja taiteilijoiden yhteistyötä yritysten ja julkisen sektorin kanssa.
FM Anne Matilainen valittiin maakuntaliiton hallintojohtajan virkaan
Lisätietoja: maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, p. 050 500 2584, maakuntahallituksen puheenjohtaja Arto Sepponen p. 044 337 0230
Filosofian maisteri Anne Matilainen on valittu Etelä-Savon maakuntaliiton hallintojohtajan virkaan 1.5.2024 alkaen maakuntahallituksen yksimielisellä päätöksellä. Varalle valittiin YTM Jukka Ollikainen.
Hallintojohtaja vastaa liiton hallinnosta ja taloudesta, kansallisen kehittämisrahoituksen ja EU:n rakennerahastorahoituksen hallinnointitehtävistä, henkilöstön ja viraston toiminnan kehittämisestä sekä osallistuu vastuualueensa edunvalvontatyöhön. Hallintojohtaja toimii hallintoyksikön esihenkilönä ja maakuntahallituksen ja maakuntavaltuuston sihteerinä.
Hallintojohtajan virkaan haki 27 henkilöä. Anne Matilainen on toiminut vuodesta 2015 lähtien Hirvensalmen kunnan hallintojohtajana.
Etelä-Savon kunnilla yhteinen huoli maakunnan saavutettavuudesta ja osaavan työvoiman riittävyydestä
Lisätietoja: aluekehityspäällikkö Anne Kokkonen, p. 044 770 0512
Etelä-Savon maakuntaliiton tavoitteena on toimia aktiivisesti ja ennakoivasti maakunnan ja sen kuntien hyödyksi sekä tuottaa ajantasaista tietoa kuntien päätöksenteon tueksi.
Maakuntaliitto on tiedustellut Etelä-Savon kunnilta niiden keskeisimmät edunvalvonnan tavoitteet ja painopisteet, joita edistetään liiton edunvalvontatyössä.
Saavutettavuuteen liittyvät tavoitteet korostuvat kyselyssä. Alemman tieverkon kunto mukana lähes jokaisen kunnan vastauksessa. Fyysisen saavutettavuuden ohella myös digitaalista saavutettavuutta (laajakaista) halutaan edistää.
Myös huoli osaajien riittävyydestä yhdistää kuntia. Tärkeänä nähdään erityisesti monipuolisen, alueellisen koulutustarjonnan varmistaminen niin toisella ja kuin korkea-asteella sekä koulutuksen riittävän rahoituksen varmistaminen alueen koulutusyksiköiden turvaamiseksi ja kehittämiseksi.
Vastauksissa nousi esiin myös puhtaan energian lisääminen maakunnassa. Edunvalvontaa tarvitaan erityisesti siinä tunnistettujen pullonkaulojen ratkaisemiseen. Niistä keskeisimpiä ovat uusiutuvan energian tuotantoalueiden sijoittumista rajoittavat Puolustusvoimien tutkajärjestelmät sekä valtakunnallisten sähköverkkojen kapasiteetti Itäisessä Suomessa.
Muita kuntia ja kaupunkeja vastauksissa yhdistäviä teemoja vastauksissa olivat monipaikkaisuuden edistäminen, kuntatalouden ja kunnissa olevien palveluiden turvaaminen sekä kunnille tärkeiden kehittämisalustojen ja laajemmin kuntien työ- ja elinkeinoelämän edellytysten elinvoimaisuuden edistäminen.
Kyselyllä saatu ajantasainen tieto kuntien tavoitteista tukee maakuntaliittoa sen avaintehtäviin kuuluvassa edunvalvontatyössä.
Maakuntahallitus merkitsi tiedoksi kuntien edunvalvonnan kärjet ja valtuutti maakuntaliiton päivittämään maakunnallista edunvalvonnan asiakirjaa niiden osalta.
Maakuntahallitus lausui väyläverkon investointiohjelmasta
Lisätiedot: aluesuunnittelupäällikkö Marko Tanttu, p. 040 628 2788
Maakuntahallitus antoi lausunnon luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2025–2032. Luonnoksessa on aiempaa paremmin otettu huomioon muuttunut toimintaympäristö ja investointiohjelmassa on tunnistettu hyvin Itä-Suomen rataverkon kehittämistarpeita. Itä-Suomen maakuntaliitot pitävät kuitenkin Savon rataan ohjelmassa esitettyä 18 miljoonan euron panostusta riittämättömänä. Matka-aikojen lyhentämisen ohella on Savon radalla tarpeen huolehtia myös radan välityskyvystä ja liikenteen sujuvuudesta liikennemäärien kasvaessa.
Itäisen Suomen maakuntien liitot korostavat myös Itä-Suomen neuvottelukunnan hyväksymien maantieverkon kärkihankkeiden merkitystä ja niiden huomioon ottamista tulevien investointiohjelman päivitysprosessien yhteydessä. Lisäksi maakuntaliitot esittävät, että osana investointiohjelmaa laaditaan kriittisten siltojen investointipaketti.
Väylävirasto laatii vuosittain valtion väyläverkon kahdeksanvuotisen investointiohjelman osana valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman eli Liikenne 12 -suunnitelman toimeenpanoa. Investointiohjelmassa esitetään lähivuosien tärkeimmät liikenneinfrahankkeet, ja sen talouskehyksen määrittelee Liikenne 12 -suunnitelma.
Vuosia 2025-2032 koskeva investointiohjelma on Väyläviraston tietoon perustuva ehdotus uusien rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista. Väyläverkon investointiohjelma sisältää kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita ja hankekokonaisuuksia sekä pienempiä parantamishankkeita.
Maakuntahallitus lausui Luonnonvarakeskuksen toimipaikkarakenteesta
Lisätiedot: kehittämispäällikkö Jyrki Kuva, p. 040 757 6698
Luonnonvarakeskus (Luke) on aloittanut yhteistoimintamenettelyn, jonka tavoitteena on pienentää nykyisiä toimitilamenoja sekä hillitä menojen kasvua tulevina vuosina.
Tavoitteena ei ole henkilöstömäärän vähentäminen, vaan muutoksen kohteena olevien toimipaikkojen henkilöstölle tarjotaan töitä Luken muilta toimipaikoilta.
Maakuntahallitus painottaa, että Etelä-Savossa sijaitseva Luonnonvarakeskuksen monialainen biotalousosaaminen on keskeinen osa maakunnan TKI-toimintojen kehittämisalustaa. Etelä-Savon lähtökohdista tarkasteltuna Enonkosken toimipaikan sinisen biotalouden toiminnot täydentävät luontevasti alueelle sijoittunutta biotalouden erityisosaamista.
Maakuntahallitus vaatii, että Luonnonvarakeskus lähivuosien toimintoja sopeuttaessaan selvittää vaihtoehdot ratkaisuista, joilla mahdollistetaan Enonkosken toimipaikan toiminta ja kehittäminen vuoden 2027 jälkeen.
Maakuntahallitus huomioi valtiontalouden säästötavoitteiden Luonnonvarakeskuksen toiminnoille asettamat haasteet. Maakuntaliitto pyrkii omalta osaltaan tukemaan Etelä-Savossa sijaitsevien Luonnonvarakeskuksen yksiköiden toimintaa niin tutkimustoiminnan kuin siihen tarvittavan tutkimusinfran osalta.
Linkki kokouksen esityslistaan ja pöytäkirjaan.
Lisätietoja kokouksesta:
Maakuntahallituksen puheenjohtajisto Arto Sepponen puh. 044 337 0230, Nina Rasola puh. 050 517 0472 ja Eija Stenberg puh. 040 546 6852 sekä maakuntajohtaja Pentti Mäkinen puh. 050 500 2584