Suoraan sisältöön

Julkaistu 16.10.2020

Nyt lähdemme tekemään yhdessä Saimaa-ilmiötä!

Meillä on käsissämme avaimet, joilla voimme muuttaa tarinamme menestystarinaksi. Mitä siihen tarvitaan? Millaiseksi Sinä tekisit Saimaan ympärillä olevan ja elävän kulttuurin?

Saimaa on ilmestynyt nimenä kirjallisiin lähteisiin 1600-luvulla muodossa Saimas wesi ja Saimas selkä. Tutkijat eivät ole varmoja, onko sanan alkuperä jossakin muinaiskielessä vai saamen kielessä. Saimaa järvineen ja metsineen on ihmisiä yhdistävä, kannatteleva ja uudistava elementti. 

Ilmiö on huomattava tapahtuma tai asiantila, myös ihmetystä herättävä asia. Me olemme ilmiömäisiä olemalla erinomaisia ja tekemällä yhdessä asioita, joista puhutaan vielä vuosikymmenien päästä.

2026 on vuosi, jolloin Euroopan kulttuuripääkaupunki (European Capitals of Culture, ECOC), valitaan Suomesta. 

*

Me täällä Itä-Suomessa olemme nohevia eli osaavia, oivaltavia ja omatoimisia. Alueemme tarinaan sisältyy kuitenkin murheita ja huolia, kuten ihmisten eriarvoistuminen, syrjäytyminen ja yksinäisyyden kokeminen. Taide ja kulttuuri voivat kuitenkin muuttaa tämän kehityksen: ne tuovat meille työtä, elämyksiä ja ylipäänsä mielekkyyttä elää arjessa. 

Sanat muuttavat asenteita ja maailmaa.

Yhteistyötä on tehty aina, ei täällä järvien ja metsien erämaissa olisi muuten selviydyttykään. Mutta voimme tehdä enemmän. Jo se, että kuuntelemme toisiamme, avartaa näkemyksiämme ja auttaa meitä rakentamaan parempaa ympäristöä toimia ja elää. Keskustelemalla syntyy ymmärrys. Ja kun ymmärrämme toisiamme, voimme puhua vielä voimakkaammin yhteisellä äänellä ja tulla kuulluksi muualla Suomessa ja Euroopassa. 

Meillä on käsissämme avaimet, joilla voimme muuttaa tarinamme menestystarinaksi. Mitä siihen  tarvitaan? Millaiseksi Sinä tekisit Saimaan ympärillä olevan ja elävän kulttuurin? 

Haluamme tukea paikallisia ja alueellisia toimijoita ja taiteilijoita. Haluamme tuoda kulttuurin lähelle tavallisen ihmisen arkea – tehdä tavallisen ihmisen arjesta kulttuuria. Muutos lähtee yksilöstä, yhden ihmisen teoista ja sanoista. 

Tule mukaan ja auta meitä tämän yhteisen päämäärän saavuttamisessa! Tarvitsemme juuri Sinua ja Sinun arvokasta näkemystäsi siitä, millaista on elävä, toimiva itäsuomalainen taide ja kulttuuri. 

Savonlinna, yhdessä muun Itä-Suomen kanssa, on valittu toiselle hakukierrokselle kilpailemaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin asemasta. Hanketta vetää upea maakunnallinen tiimi. Jatkamme maakunnallisen ja ylimaakunnallisen kulttuuriyhteistyön rakentamista ja hankkeen taiteellisten sisältöjen täsmentämistä Itä-Suomen toimijoiden ja asukkaiden kanssa.  Palamme innosta rakentaa yhteistä pitkäjänteistä Saimaa-ilmiötä ja tulemme näkymään ja kuulumaan eri medioissa. Konkreettisena tavoitteenamme on tehdä ilmiömäinen hanke ja jättää 23.4.2021 kansanväliselle raadille lopullinen hakukirja, joka tuo meille voiton ja Euroopan kulttuuripääkaupungin statuksen. Lopullinen valinta tehdään 2.6.2021 Helsingissä.

Etelä-Savon maakunta on Saimaa-ilmiön keskeinen alue. Mikkelin seutu pääsee valokeilaan vuonna 2022 toimiessaan ensimmäisenä Saimaan kulttuurikaupunkina. Sitä alamme suunnitella saman tien. Mukaan tarvitaan alueemme erilaisia toimijoita. Yhdessä luomme uuden toimintamallin, joka kiertää Itä-Suomea ennen Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta ja sen jälkeen.

Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien ja keskuskaupunkien yhteinen ehdokas vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi (European Capital of Culture ECoC). Hakuprosessi etenee vaiheittain. Hankevaihetta ajalla 1.8.2020 – 31.12.2021 hallinnoi ja toteuttaa Savonlinnan kaupunki. 

Projektia vetää projektijohtaja Sari Kaasinen. Koordinaattoreina toimivat Mona Taipale (Etelä-Karjala), Minna Valonen (Pohjois-Karjala), Anu-Anette Varho (Etelä-Savo), Veera Kolehmainen (Savonlinna ja Etelä-Savo) ja Jarkko Kääriäinen (Pohjois-Savo). Mukana tiimissä ovat myös  viestintäpäällikkö Jonna Ekroos, hankekirjan kirjoittaja Anne Leinonen ja hankesihteeri Katja Riihikallio. Saimaa-ilmiön tutkimus- ja evaluointityöstä vastaavat projektipäällikkö Katja Pasanen ja suunnittelija Jenni Mikkonen.

Tiimin yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.saimaailmio2026.fi/yhteys 

Lisätietoja: Anu-Anette Varho, Aluekoordinaattori, Etelä-Savo  /  Regional coordinator, South Savo, anu-anette.varho@savonlinna.fi  /  +358 50 343 8377

Veera Kolehmainen, Aluekoordinaattori  /  Regional coordinator, Savonlinna,veera.kolehmainen@savonlinna.fi  /  +358 50 463 7446