Elintarvikeala

Maatalous antaa elannon yhä monelle eteläsavolaiselle. Pääosa maatilojen ansioista kertyy metsä- ja maitotuloista. Myös lihakarjaa laiduntaa tilojen pelloilla, ja Mikkelissä lihajalosteita ja eineksiä valmistava Portti on iso työnantaja.

Vihanneksia ja marjoja Etelä-Savon yrittäjät tuottavat moninkertaisesti yli maakunnan oman tarpeen. Esimerkiksi liki puolet Suomen ruukkusalaateista kasvaa Joroisissa Järvikylän kartanon suojissa, ja viinitilat ovat tuoneet kunniaa suomalaisille marjajuomille.

Moni tuottaja ja elintarvikealan yrittäjä on onnistunut leventämään leipäänsä erikoistuotteiden avulla. Yrttiviljelmät ja siipikarjatilat hanhifarmeista kalkkunan kasvattajiin ovat esimerkkejä uuden ajan menestyjistä.

Myös leipomot kurottavat pääkaupunkiseudun markkinoille, Moilasen leipomo gluteiinittomine leipineen Suomen rajojen ulkopuolellekin.

Etelä-Savo on Suomen ja koko Euroopan johtavia luonnonmukaisten elintarvikkeiden tuotantoalueita. Luomua suosiva kuluttaja voi poimia ostoskoriinsa niin lihaa kuin viljaa ja vihanneksia. Joka vuosi tarjolla on myös uutuusvalmisteita, jotka perustuvat usein paikalliseen ruokaperinteeseen.

Eteläsavolaiset luomutuotteet ovat löytäneet tiensä myös ruuhkasuomalaisten ruokapöytiin. Maakunnan luomulihaa ei edes riitä kaikille halukkaille.

Ekomaakunta kehittää aktiivisesti luonnonmukaiseen elintarviketalouteen liittyvää osaamistaan. Elintarvikealan kehittämisyhdistys Ekoneum toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita ja tarjoaa monipuolisia asiantuntijapalveluja sekä oman maakunnan että muun Suomen luomuyrityksille. M.kkelissä toimii Helsingin yliopiston Luomuinstituutti

Puhdas ruoka tuo Etelä-Savoon myös aineellista hyvinvointia.