Suoraan sisältöön

Julkaistu 14.11.2023

Klaus Härö kertoo mestariteoksen luomisesta Mikkelissä 24.11. – Mitä voimme oppia yhteistyöstä?

Joukkuepelillä tehdään mestariteoksia -tilaisuus kokoaa yhteen yrittäjät, kehittäjät, opiskelijat, päättäjät ja muut yhteistyön rakentajat.

Etelä-Savon maakunnan kehittämisen tahtotila on vahva, mutta miten tuloksiin päästään käytännössä? Kuka toimii käsikirjoittajana ja minkälaisen roolin kukin ottaa? Toimivatko klusterit hyvänä tuotantotiiminä? Miten yritys sopii tähän kuvioon?

Näistä teemoista keskustellaan Joukkuepelillä tehdään mestariteoksia -verkostoitumistilaisuudessa, joka järjestetään perjantaina 24.11.klo 12-15 Mikkelissä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla (D-rakennus, Patteristonkatu 3 D).

Pääpuhujana on elokuvaohjaaja Klaus Härö, jonka elokuvat ovat voittaneet kymmenittäin palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja edustaneet Suomea Oscar-kisassa ja Golden Globe -ehdokkaana.

Härö puhuu tilaisuudessa elokuvan tekemisen kautta yhteistyön merkityksestä sekä tiimityön ja tiimin roolituksen tärkeydestä. Härön elokuvia ovat muun muassa Äideistä parhain, Postia pappi Jaakobille, Tuntematon mestari ja Miekkailija. Ei koskaan yksin on Klaus Härön ohjaama historiallinen draamaelokuva, jonka kuvaukset on juuri saatu päätökseen.

Joukkuepelillä tehdään mestariteoksia -tilaisuus on tarkoitettu erityisesti yrittäjille, yritysten edustajille, tki-toimijoille, päättäjille ja opiskelijoille. Mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat aiheesta kiinnostuneita. Tapahtumaan ilmoittautuminen on käynnissä ja päättyy 17.11.

Tilaisuuden ohjelma on tämän linkin takana.

Klusterit yhteistyön ja elinvoiman vahvistajina 

Elokuvaohjaaja Härön teema liittyy yhteistyön vahvistamisen tarpeeseen ja yhteispelin tärkeyteen Etelä-Savossa. 

Euroopan komission tavoitteena on, että alueille rakennetaan klustereita edistämään alueiden elinvoimaisuutta. Klustereilla tarkoitetaan European Cluster Collaboration Platform (ECCP) -alustalle rekisteröitäviä tavoitteellisia klustereita, jotka täyttävät ECCP-klustereiden kriteerit. Klustereissa eri toimijat, kuten tki-toimijat, rahoittajat, kaupungit, kunnat, kehittämisyhtiöt, järjestöt ja etenkin yritykset, tekevät yhteistyötä niin, että yrityksillä on hyvät mahdollisuudet tuottaa uusia innovaatioita, palveluja ja tuotteita sekä kasvaa ja kansainvälistyä.

Suomessa ECCP:hen rekisteröityjä klustereita on nelisenkymmentä, joista 25 on Itä- ja Pohjois-Suomessa. Etelä-Savossa toimivat jo ruoka- ja vesiklusterit, ja lisää valmistellaan.

Joukkuepelillä tehdään mestariteoksia -tilaisuudessa klusterijohtajat kertovat ajankohtaiset kuulumiset eteläsavolaisista Blue Economy Mikkeli BEM -vesiklusterista ja Etelä-Savon ruokaklusterista sekä Memory Campus -osaamiskeskittymästä.
Mitä hyötyä klusteriin liittymisestä on ollut Operon Group Oy:lle ja Finnoflag Oy:lle? Mitä yrityksen on huomioitava kansainvälisille markkinoille pyrkiessä erityisesti vesialalla? Muun muassa näistä teemoista puhuvat yritysten edustajat Jyri Koivisto ja Elias Hakalehto.

Miten elokuvan ohjaaminen ja klusterit liittyvät toisiinsa?
- Elokuvan tekemisessä ja klustereiden rakentamisessa on tärkeää, että jokaisen tekijän osaaminen pääsee esille ja tiimi hioutuu yhteispeliin. Kaikki eivät voi olla pääosan esittäjiä, mutta jokaisen työpanos on tärkeä. Ajattelen, että elokuvan ohjaajan ja klusterijohtajan tehtävänä on pitää narut käsissä ja innostaa tiimiä, kertoo Building Clusters -hankkeen projektipäällikkö Kaisa Voutila Etelä-Savon maakuntaliitosta.

- Yritykset tarvitsevat tukea osaamisen ja innovatiivisuuden kehittämiseen, ennakointiin sekä mukautumisvalmiuteen nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä, jossa globaalit kriisit ovat arkipäivää. Klustereiden yhteistyöverkostot sekä niiden tarjoamat työkalut kasvattavat yrityksen resilienssiä varautua ja vastata toimintaympäristössä tapahtuviin rajuihinkin muutoksiin, kiteyttää Pk-yritysten muutoskyvykkyys -hankkeen asiantuntija Saija Tillgren Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä.

Joukkuepelillä tehdään mestariteoksia -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliiton toteuttama EAKR-rahoitteinen Building Clusters, Ecosystem Collaboration and RIS3 Communication in South Savo -hanke ja Etelä-Savon Ely-keskuksen rahoittama ESR-rahoitteinen Pk-yritysten muutoskyvykkyys -hanke, jota toteuttavat yhteistyössä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto, Etelä-Savon kauppakamari sekä Savonlinnan hankekehitys.

Lisätietoja:

Saija Tillgren, saija.tillgren@mikseimikkeli.fi, p. 050 387 2691

Kaisa Voutila, kaisa.voutila@esavo.fi, p. 040 689 6902