Koko maakunta yhtä lomakylää? - Aluesuunnittelujohtaja Jarmo Vauhkosen puheenvuoro Laiturilla 2.0 – vapaa-ajan asumisen seminaarissa 9.6.2017

12.06.2017

Koko maakunta yhtä lomakylää?

Etelä-Savo kilpailee vapaa-ajan asuntojen määrällä mitattuna ykkösmaakunnan tittelistä koko Suomessa. Lähes 50 000 vapaa-ajan asuntoa merkitsee noin 70 000 uutta osa-aikaista asukasta noin kolmen kuukauden ajan vuodessa. Se on puolet lisää maakunnan väestöpohjaan, ostovoimaan ja sosiaaliseen pääomaan. Kesäasukkaiden ansiosta maakunnan väkiluku on osan vuotta noin 220 000 asukasta.

Vapaa-ajan asutuksen aluetaloudellinen merkitys on kiistaton. Muun muassa puolet maakunnan matkailutulosta kertyy vapaa-ajan asutuksesta. Jotta merkitys saisi oikeat mittasuhteet voi vain arvailla, minkälaisia investointeja vaatisi rakentaa kaikki uudestaan ja saada Etelä-Savoon 70 000 uutta matkailijaa tai uutta asukasta kolmeksi kuukaudeksi joka vuosi.

Vapaa-ajan asutuksen kasvutarina on ollut myönteinen poikkeus maakunnan yleisestä kehityskuvasta. Yli tuhannen uuden lomarakennuksen huippuvuosista on tultu merkittävästi alaspäin mutta vapaa-ajan asutus kasvaa edelleen. Maakunnan oman väestön vähetessä ja ikääntyessä vapaa-ajan asutuksen merkitys on kasvanut entisestään. Jo useammassa kunnassa vapaa-ajan asuntoja on enemmän kuin pientaloja. Myös keskukset ja alueen yrittäjät tarvitsevat vapaa-ajan asutuksen ostovoimaa.

Koko maakunnan kokoinen lomakylä vertaus ei ole perusteeton mutta hajanainen ja pienipiirteinen rakenne tekevät kokonaisuudesta, ”lomakylästä”, vaikeasti hallittavan ja jopa näkymättömän kuten koko maaseutumaisesta Etelä-Savosta. Rikkonaisten vesistöjen ja metsien tapaan myös vapaa-ajan asutus sijoittuu hajalleen ympäri maakuntaa ja rantoja kuin haulikolla ammuttuna. Vapaa-ajan asutuksen merkitys jääkin helposti epäselväksi ja sen kokonaisvaltainen hyödyntäminen on osoittautunut vaikeaksi: kuinka kehittää ja kilpailla, ellei olla edes kartalla ja olemassa?

Olemme tottuneet myös itse vuodesta toiseen ihastelemaan rantarakentamisen määrän ja vapaa-ajan asukkaiden ostovoiman kasvulukuja, vähän kuin itsestään selvyytenä.  Esimerkiksi matkailun kehittämiseen panostetaan paljon enemmän kuin olemassa olevan vapaa-ajan asutuksen hyödyntämiseen. Epäselvää tuntuu olevan myös siitä, kenen vastuulle vapaa-ajan asutuksen kehittäminen ensisijaisesti kuuluu – maakunnan, kunnan, yritysten vai vapaa-ajan asukkaiden. Jatkossa tähän ei varaa.

Nykyisessä murroksessa on syytä panostaa erityisesti Etelä-Savon ja vapaa-ajan asutuksen näkyvyyteen, maineeseen ja sosiaaliseen pääomaan. Myös vapaa-ajan asumisen tulevaisuutta on syytä visioida entistä määrätietoisemmin. Yhtä lomakylää, hyväkylää tai satumaata koko maakunta voisi olla yksi vaihtoehto vapaa-ajan asumisen ja monipaikkaisen asumisen tulevaisuuden visioksi ja asukaslähtöiselle mainetyölle. Tavoitteena voisi olla oma hyväkylä –malli sekä eteläsavolaisen elämänlaadun ja elämäntavan kehittäminen, fanittaminen ja markkinointi, yhdessä vapaa-ajan asukkaiden, kantaväestön ja yrittäjien voimin. Mainetyössä voisi ottaa mallia vaikka Mikkelin Jukureista, joukkuepelistä, Sarvis –heimosta ja siitä kuinka kansalaiset saadaan mukaan ja innostumaan yhteisen asian puolesta. Olipa tulevaisuuden visio mikä tahansa, sen toteuttaminen on syytä aloittaa sektorirajat ylittävän yhteistyön ja joukkuepelin kehittämisestä sekä muutos- ja yhteistyövalmennuksesta yhteisen tahtotilan, oikean toimintamallin ja kehittämisotteen löytämiseksi.

Lisätietoja: Aluesuunnittelujohtaja Jarmo Vauhkonen, jarmo.vauhkonen@esavo.fi 040 7236 760

Maakuntaliitto tiedottaa

Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2012

Tiedotteet 2011

Tiedotteet 2010

Saimaannorppa ja kalastus- kyselyn tulokset

02.11.2015

Maa- ja metsätalousministeriön asettama Saimaannorppa ja kalastus-seurantaryhmä kuuli verkkokyselyllä Saimaan alueen asukkaita ja vapaa-ajanasukkaita saimaannorpan kannan turvaamiseksi luonnostelluista kalastuksen rajoituksista.

Etelä-Savon maakuntaliitto toteutti kaikille avoimen verkkokyselyn, joka valmisteltiin yhdessä Saimaannorppa ja kalastus-seurantaryhmän kanssa.

Kysely toteutettiin 20.8.-18.10. välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 1483 vastaajaa, joista 447 ilmoitti asuvansa saimaannorpan esiintymisalueella.

Kyselyn tuloksiin pääset tästä linkistä.

Lisätietoja: ympäristöpäällikkö Sanna Poutamo (sanna.poutamo@esavo.fi), puh. 040 724 9618

Maakuntaliitto tiedottaa

Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2012

Tiedotteet 2011

Tiedotteet 2010

Suomi 100 -verkostotapaaminen

18.03.2016

Suomi 100 -juhlavuosi Etelä-Savossa

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka rakennetaan yhdessä. Juhlavuosi synnyttää tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa. Se elää koko Suomessa, koko vuoden 2017. Tekojen kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta.

Suomen itsenäisyyden juhlavuodelle 2017 rakennetaan valtakunnallinen ohjelmakokonaisuus Yhdessä -teemalla. Etelä-Savon maakunnallinen Tämä on koti -teema sitoo eteläsavolaisten kaupunkien, kuntien ja toimijoiden omat juhlavuoteen liittyvät tapahtumat ja tekemiset yhteen. Maakuntaliitto on käynnistänyt vuoden 2016 alusta Etelä-Savon Suomi 100 -juhlavuoden koordinaatiohankkeen, joka jatkuu juhlavuoden 2017 loppuun. Hankkeella muodostetaan maakunnallinen yhteistoimintaverkosto ja ohjelmakokonaisuus.

Etelä-Savon maakuntaliitto järjestää Suomi 100 -juhlavuoden verkostotapaamisen Villa Aurorassa (Tervaniementie 2, 52700 Mäntyharju) 30.3.2016 klo 11 alkaen. Tilaisuudessa kerromme ajankohtaisimmat kuulumiset valtakunnalliseen hankkeeseen liittyen sekä tiedotamme Etelä-Savon maakunnallisesta osuudesta. Paikalla on myös valtakunnallisen Suomi 100 -hankkeen päätuottaja Hannu Hyttinen.

Yksittäisten sparrausten varaaminen on myös mahdollista, varaa aikasi aluekoordinaattorilta:

Aluekoordinaattori Anu-Anette Varho, Etelä-Savo ja Mikkeli
puh. 044 770 0577
anu-anette.varho@esavo.fi

Ilmoittautuminen TÄMÄN LINKIN kautta 24.3.2016 mennessä.

Kaikille avoin ohjelma

Onko sinulla, yhdistykselläsi, seurallasi tai yritykselläsi pieni tai suuri ohjelmaehdotus, jonka voisi liittää Suomi 100 -ohjelmaan? Mukaan voi hakeutua aina syksyyn 2017 asti. Löydät ohjeet ja edellytykset niin ohjelmahankkeiden toteuttajille kuin yritysyhteistyötä varten hankkeen sivuilta.

Ystävällisin terveisin

Anu-Anette Varho
Suomi 100 -juhlavuoden aluekoordinaattori
Etelä-Savo ja Mikkeli


Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, 50100 MIKKELI
puh. 044 7700577
anu-anette.varho@esavo.fi
www.facebook.com/Suomi100EtelaSavo
 
esavosuomi100.wordpress.com/

Maakuntaliitto tiedottaa

Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2012

Tiedotteet 2011

Tiedotteet 2010

Näkymättömät kirkonkylät parrasvaloissa

24.05.2017

Maaseutukeskukset kuten kirkonkylät kannattelevat kaupunkiseutujen ulkopuolisia yhdyskunta-, liikenne- ja palvelujärjestelmiä, joiden alueella asuu noin 1,5 miljoonaa suomalaista. Kaupungistumisen ja hyvinvointiyhteiskunnan rakennemuutoksen alueelliset vaikutukset näkyvät erityisesti maaseudun yhdyskunta- ja palvelurakenteessa. Kirkonkylien ja muiden maaseututaajamien rooli muuttuu ja näille keskuksille haetaan uutta näkymää osana uusien maakuntien ja kuntien muotoutumista. Kirkonkylillä on merkitystä ja niiden tulevaisuus on iso ja ohittamaton kysymys osana SOTE- ja Maakunta-Suomea sekä kuntien elinvoimapolitiikkaa.

Kirkonkylät ja muut maaseudun ”näkymättömät yhdyskuntatyypit ja politiikan väliinputoajat” saivat yhden iltapäivän olla parrasvaloissa. Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi Etelä-Savon maakuntaliitto, ympäristöministeriö, Itä-Suomen yliopisto ja Helsingin yliopisto järjestivät seminaarin suomalaisten kirkonkylien tulevaisuuden näkymistä tiistaina 16.5.2017 ympäristöministeriössä Helsingissä. Seminaarissa kuultiin työ- ja elinkeinoministeriön, Kuntaliiton, maakuntaliiton ja tutkijoiden puheenvuorot sekä paneelikeskustelu. Puheenvuoroissa avattiin näkymiä kirkonkylien ja maaseudun pienten keskusten kehitykseen ja tulevaisuuteen. Miten esimerkiksi digitalisaatio, biotalous tai muuttoliike vaikuttavat pienten keskusten tulevaisuuteen? Seminaarissa puhuttiin myös kestävän kehityksen rajoista ja muutokseen sopeutumisesta, resurssiviisaudesta, paikka- ja kumppanuusperusteisesta kehittämisestä sekä kirkonkylien renesanssista. Seminaarin alustuksiin voi tutustua maakuntaliiton kotisivuilla www.esavo.fi/pike.

Jarmo Vauhkonen
Aluesuunnittelujohtaja
Etelä-Savon maakuntaliitto
+358407236760, jarmo.vauhkonen@esavo.fi

Maakuntaliitto tiedottaa

Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2012

Tiedotteet 2011

Tiedotteet 2010