Etelä-Savon maakuntaliiton tiedotuslehti. Marraskuu 2013.

Toivakka: Palvelujen turvaaminen edellyttää yhteistyötä

Suomen vaikea taloustilanne painaa nyt niin valtiota kuin kuntia.

- Miten turvataan kuntapalvelut, se on tällä erää yksi kaikkein ajankohtaisimpia kysymyksiä, jonka varjoon esimerkiksi aluehallinnon uudistus jää selvästi, sanoi maakuntavaltuuston puheenjohtaja, mikkeliläinen kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.) Etelä-Savon maakuntavaltuuston kokouksessa 25. marraskuuta Pieksämäellä.


Varkauden seutu on tervetullut sote-yhteistyöhön Etelä-Savon kanssa, sanoo maakuntavaltuuston puheenjohtaja Lenita Toivakka.

Edessä on Toivakan mukaan yhteiset talkoot, joista maa on selvinnyt aiemminkin. Negatiivisuutta on hänen mielestään ilmassa liikaa, ja sen seuraukset huolestuttavat häntä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen edellyttää kunnilta yhteistyötä. Mikkelin seudulla käynnistynyt kuntien yhteinen selvityshanke on iso myönteinen askel, johon Toivakka toivotti Varkauden seudunkin tervetulleeksi.

- Palvelut eivät tunne maakuntarajoja, hän sanoi.

- Tarvitsemme yhteistä tekemisen meininkiä ja tosiasioiden tunnustamista. Kunnille on annettava myös työrauha, hän sanoi.


EU-kielteisyys huolettaa

Tuoreehkot tiedot Etelä-Savon EU-kriittisyydestä huolestuttavat myös Toivakkaa.

- Olisi hyvä, että keskustelisimme myös siitä, mitä maakunta on EU:lta saanut ja mitä kaikkea olemme EU-rahoilla tänne rakentaneet, esimerkiksi runsaasti osaamista ja osaamisrakenteita, jotka kaikki tukevat maakunnan elinkeinoelämää, myös matkailua.

- Euroopan unionin rakennerahastorahat ovat meille hyvä apua, jos käytämme rahat viisaasti, Toivakka tiivisti.


Aluehallintokin uudistuu, mutta vasta aikanaan

- Aluehallinnon uudistamisen aikakin tulee, mutta se ei ole nyt kaikista kiireellisin tehtävä, Toivakka sanoi valtuuston tiedotustilaisuudessa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisella sen sijaan on kiire.


Lenita Toivakka, Matti Viialainen ja Riitta Koskinen tiedottavat.

- Minulla alkaa olla tunne, että sote-ohjauksen täytyy tulla valtion suunnasta. Kyse on palveluiden turvaamisesta. Suomessa on kuntia, jotka joutuvat leikkaamaan jopa perusterveydenhuollosta. Kuntalaiset kärsivät nykyisestä ristiriitaisesta tilanteesta, Toivakka sanoi.

Lisätietoja antaa maakuntavaltuuston puheenjohtaja Lenita Toivakka, puh. 050 512 2928.

JOUSI 8/2013