Etelä-Savon maakuntaliiton tiedotuslehti. Lokakuu 2013.

Viisi maakuntajohtajakandidaattia haastatteluun

Etelä-Savon maakuntahallitus on päättänyt haastatella viisi henkilöä Etelä-Savon maakuntajohtajan virkaan. Haastateltavat ovat:

  • Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston johtaja, yhteiskuntatieteiden maisteri Kari Aalto Brysselistä,
  • kunnanjohtaja, yhteiskuntatieteiden maisteri Toni Auvinen Tuusniemeltä,
  • Kuntaliiton kehityspäällikkö, oikeustieteiden lisensiaatti Ulla Karvo Helsingistä,
  • SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija, yhteiskuntatieteiden maisteri Auli Korhonen Tampereelta ja
  • rehtori, kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja Minna Lintonen Forssasta.

Haastateltavien valintakriteerit olivat maakuntaliiton toimialan tuntemus, korkeakoulukoulutus ja englannin kielen taito.


Maakuntajohtajaksi haastateltavat valittiin Jarkko Wuorisen johdolla.

- Valitsemme hakijoiden joukosta parhaan. Poliittinen tausta ei valintaan vaikuta, korostivat maakuntahallituksen puheenjohtajat Jarkko Wuorinen (kesk.), Teemu Hirvonen (sd) ja Pertti Oksa (kok.) hallituksen tiedotustilaisuudessa.


Muun muassa Teemu Hirvonen (vas.) ja Pertti Oksa haastattelevat viisi ehdokasta.

Keskustan Kirsi Olkkonen esitti kokouksessa, että haastateltavaksi kutsuttaisiin myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylijohtaja, valtiotieteiden maisteri Hannu Rossilahti Vantaalta. Olkkosen esitys hävisi äänestyksessä äänin 7 – 4.


Kirsi Olkkonen ehdotti kuudetta haastateltavaa.

Valmistelutyöryhmä haastattelee lokakuussa

Maakuntajohtajaehdokkaat haastattelee lähiviikkoina seitsenhenkinen valmistelutyöryhmä, jossa puhetta johtaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.). Varapuheenjohtajana toimii Teemu Hirvonen (sd), ja ryhmän muut jäsenet ovat Mikko Hokkanen (sd), Matti Lundenius (ps), Pertti Oksa (kok.), Lenita Toivakka (kok.) ja Kaija Viljakainen (kesk.).

Maakuntahallitus pyrkii tekemään oman esityksensä maakuntajohtajaksi 21. lokakuuta, ja uuden vetäjän Etelä-Savolle valitsee maakuntavaltuusto 25. marraskuuta Pieksämäellä.

Uusi maakuntajohtaja Etelä-Savolla on maakuntahallituksen arvion mukaan parhaassa tapauksessa jo heti vuoden 2014 alussa.

Viialainen joulukuun alusta Etelä-Karjalaan

Etelä-Savon maakuntajohtajan virka julistettiin avoimeksi, kun maakuntajohtaja Matti Viialainen siirtyy 1. joulukuuta Etelä-Karjalan maakuntajohtajaksi. Viialainen on johtanut Etelä-Savon maakuntaliittoa kuusi vuotta eli syksystä 2007. Etelä-Savoon hän tuli SAK:n apulaisjohtajan paikalta.


Matti Viialainen lähtee. Lenita Toivakan johtama valtuusto valitsee seuraajan.

Haastatteluun valittavien lisäksi maakuntajohtajaksi hakivat Työterveyslaitoksen aluejohtaja, filosofian tohtori Juha Heikkinen Kuopiosta, Raja- ja merivartiokoulun johtaja, eversti Vesa Huuskonen Ruokolahdelta, vapaa toimittaja Matti Mäkelä Varkaudesta ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylijohtaja, valtiotieteiden maisteri Hannu Rossilahti Vantaalta. Kaikkiaan hakijoita oli yhdeksän.

Lisätietoja antavat maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.), puh. 050 512 2928 ja valintaa valmistelevan työryhmän puheenjohtajat, maakuntahallituksen puheenjohtaja, toimitusjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.), puh. 050 537 6707, ja maakuntahallituksen 1. varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen (sd), puh. 050 372 4507, sekä maakuntaliiton virastolla hallinto- ja kehittämisjohtaja Mervi Simoska, puh. 044 770 0491.

JOUSI 6/2013