Etelä-Savon maakuntaliiton tiedotuslehti. Huhtikuu 2015.

Vaalitulos ilahdutti maakuntapäättäjiä

Etelä-Savolle eduskuntavaalitulos oli maakuntapäättäjien mielestä erinomainen. Maakunta sai peräti seitsemän omaa edustajaa läpi. Kaikkiaan edustajan paikkoja oli Kaakkois-Suomessa jaossa 17. Hyvä tulos yllätti iloisesti maakuntahallituksen, joka oli koolla Mikkelissä 20. huhtikuuta.

- Tulos oli erinomainen, toteavat maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.) ja maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.


Maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen

- Maakunnan omat vahvat kansanedustajat ovat ilman muuta myönteinen asia. Näin meillä on aiempaa suurempi mahdollisuus saada omia näkemyksiämme esiin muun muassa uuteen hallitusohjelmaan, sanoo Wuorinen.

Hän toivoo, että Suomen seuraava hallitus ymmärtäisi maakuntia paremmin kuin edeltäjänsä muun muassa, kun valtion aluehallintoa ollaan uudistamassa. Aluehallinnon uudistukseen liittyvät myös kysymykset maakuntien lukumäärästä ja maakuntaliittojen tehtävistä. Uudistusta on Etelä-Savon mielestä viety eteenpäin liian keskushallintojohtoisesti, mikä on tarkoittanut sitä, että maakuntaliittojen rooli on jäänyt liian vähälle huomiolle.

- Hallinnon laatikkoleikit eivät ole nyt ensisijoilla, korostaa maakuntahallituksen toinen varapuheenjohtaja Pekka Selenius (kok.).

- Painopisteen tulee olla siinä, että maahan saadaan sellainen hallitus, joka pystyy tekemään välttämättömät isot rakennemuutokset, Selenius sanoo. Keskeisimmiksi asioiksi hän nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen sekä vientikilpailukyvyn.

- Jos hallitus epäonnistuu näiden asioiden hoidossa, on turha haikailla parempia aikoja. Jos koko Suomi uppoaa, maakunnat uppoavat siinä mukana.


Maakuntahallituksen puheenjohtajisto: Jarkko Wuorinen (vas.), Pekka Selenius ja Teemu Hirvonen

- Vienti ja työpaikkojen syntyminen ovat tietystikin ykkösasioita, sanoo myös Mäkinen. Hän korostaa myös toimia, jotka vahvistavat alueellista kilpailukykyä ja toivoo hallitusta, joka ymmärtää, että yrityksiä toimii myös kasvukeskusten ulkopuolella.

Uuden eduskunnan eteläsavolaisnimet

Uudessa eduskunnassa istuu Etelä-Savosta seitsemän kansanedustajaa. He ovat Antti Häkkänen (kok.) Mäntyharjulta, Heli Järvinen (vihr.) Savonlinnasta, Hanna Kosonen (kesk.) Savonlinnasta, Jari Leppä (kesk.) Pertunmaalta, Satu Taavitsainen (sd) Mikkelistä, Lenita Toivakka (kok.) Mikkelistä ja Kaj Turunen (ps) Savonlinnasta. Uusia heistä ovat Häkkänen, Järvinen, Kosonen ja Taavitsainen. Järvinen on istunut kansanedustajana tosin aiemmin jo yhden kauden.


Tuore kansanedustaja, maakuntahallituksen jäsen Satu Taavitsainen (sd) säteili tyytyväisyyttä.

Kaakkois-Suomen muut kymmenen kansanedustajaa ovat Juho Eerola (ps), Anneli Kiljunen (sd), Jukka Kopra (kok.), Suna Kymäläinen (sd), Jari Lindström (ps), Jani Mäkelä (ps), Sirpa Paatero (sd), Markku Pakkanen (kesk.), Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja Ari Torniainen (kesk.).

Vanhoista eteläsavolaisista edustajista eduskunnasta putosivat savonlinnalainen Jouni Backman (sd) ja mikkeliläinen Pauliina Viitamies. Edellisen eduskunnan kansanedustajista joroislainen Katri Komi (kesk.) ei ollut vaaleissa enää ehdokkaana.

Lisätietoja antavat maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen, puh. 050 537 6707, varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen, puh. 050 372 4507, varapuheenjohtaja Pekka Selenius, puh. 0500 150 994, sekä maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, puh. 050 500 2584.

Loppuvuoden 2015 kokousajat

Maakuntahallitus kokoontuu seuraavat kerrat:

  • 18. toukokuuta,
  • 15. kesäkuuta,
  • 24. elokuuta,
  • 21. syyskuuta,
  • 19. lokakuuta,
  • 16. marraskuuta ja
  • 14. joulukuuta.

Maakuntavaltuusto kokoontuu:

  • 25. toukokuuta Heinävedellä Valamossa ja
  • 23. marraskuuta (alustava aika).

Lisätietoja hallituksen kokousasioista antavat maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen, puh. 050 537 6707, varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen, puh. 050 372 4507, varapuheenjohtaja Pekka Selenius, puh. 0500 150 994, sekä maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, puh. 050 500 2584, aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, puh. 040 540 5903, hallinto- ja kehittämisjohtaja Mervi Simoska, puh. 044 770 0491, ja vs. aluesuunnittelujohtaja Sanna Poutamo, puh. 040 724 9618.

JOUSI 4/2015