Maakunnan parhaat valittiin kuudennen kerran

02.12.2016

Tulisieluiset maakunnan elinvoiman edistäjät nojaavat verkostoyhteistyöhön

Etelä-Savon maakuntapäivässä Punkaharjulla torstaina palkittiin kolme toimijaa, jotka ovat tehneet maakuntaa tunnetuksi mainiona paikkana asua ja yrittää sekä nauttia laadukkaasta ruokakulttuurista ja taidekäsitöistä.

Ilkka Arvola on pistänyt itsensä likoon korkealaatuisen ruokakulttuurin puolestapuhujana, Craft & Design Savonlinna kasvattaa alueen käsityöyrittäjien näkyvyyttä tiiviillä verkostoyhteistyöllä ja Helena Skopa markkinoi Mikkelin seutua oivallisena paikkana asua ja yrittää.

Ruoka-alan moniosaaja Ilkka Arvola tunnetaan Vileen perustajana, Otava Food Factory -verkostomaisen toimintamallin kehittäjänä sekä D.O. Saimaa -alkuperämerkin ideoijana. Valtakunnallisestikin tunnettu Arvola on omalla esimerkillään ja kehittämisinnollaan nostanut vahvasti maakunnan laadukkaan ruokakulttuurin ja -matkailun näkyvyyttä. Hän on innovatiivinen ja ketterä artesaaniruoan eli käsityönä tehtävän laadukkaan ruoan tekijä, esimerkillinen verkostoituja ja innostaja sekä väsymätön lähiruoan ja laadukkaan ruoan puolestapuhuja.

”Meillä Suomessa korkean ruokakulttuurin historia on lyhyt, emmekä ehkä siksi aina näe niitä hyviä asioita, jotka meitä ympäröivät. Puhdas luonto, vesi ja maaperä sekä arktisuus maanviljelyssä ovat ainutlaatuisia asioita. Teen työtä sen eteen, että osaisimme arvostaa näitä asioita ja osaisimme myös kertoa niistä muille. Kun paikallinen korkealaatuinen ruokakulttuurimme saa arvostusta, siitä koituu lisäarvoa matkailulle”, Ilkka Arvola sanoo.

Hän haluaisi ravistella myös nykymuotoisen maatalouden rakenteita.

”Suomalaisten maataloustuottajien tuotteistaan saama kate on naurettavan pieni. Meillä ei mielestäni kannattaisi tuottaa massaa halvalla, vaan erikoistua korkealaatuisiin tuotteisiin. Käyttämätöntä potentiaalia laatumaatalouden harjoittamiseen löytyy paljon. Olisi hienoa, jos edes muutama prosentti maataloudesta saataisiin muuttumaan gourmet-maataloudeksi. Nyt EU-maissa arvioidaan, että jopa kolmasosa tuotetusta ruoasta menee roskiin eli nykyjärjestelmä aliarvioi niin tuottajia kuin kuluttajiakin. Muutos edellyttää myös lisää kilpailua vähittäiskauppaan”, hän sanoo.

Craft & Design Savonlinna syntyi liki kaksi vuotta sitten yhdistämään alueen ammattikäsityöläiset verkostoksi, joka tuo tekijöille näkyvyyttä niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Verkoston 11 jäsentä yhdistää rakkaus aitoihin asioihin, käsillä tekemiseen, estetiikkaan ja luovuuteen.

Verkostolla on meneillään kehitysprojekti, jonka tuloksena matkailijoille on tarjota kulttuurisisältöisiä käsityömatkailutuotteita, kuten opastettuja kierroksiä ryhmille neljään eri kohteeseen. Kierrokset opastaa taiteen moniottelija Riitta Moisander, joka kertoo mukana olijoille myös Olavinlinnan lähistöllä aikoinaan toimineesta käsityöläisyhteisöstä.

”Kehitämme pienryhmille myös ns. pajatuotteita. Ideana on, että vierailijat saavat moniaistisen kokemuksen vieraillessaan käsityöläisen työpajalla katsomassa työskentelyä, he tutustuvat tekijään ja hänen tuotteisiinsa ja voivat halutessaan myös osallistua tekemiseen”, verkoston puuhanainen matkailu- ja käsityöyrittäjä Pirjo Hämäläinen kuvaa.

Laadukkaiden, paikallista käsityömuotoilua edustavien tuotteiden lisäksi verkostolla on myös majoitusta sisältäviä tuotteita, kuten kudontaretriittejä ja hopeakoru-käsityöteemaloma. Verkosto järjestää myös erilaisia yhteisiä teemapäiviä ja muita tapahtumia. Matkailijat löytävät verkoston toimijat Savonlinnan matkailuneuvonnan ja sen visitsavonlinna.fi-sivuston kautta.

”Haluamme toimia kylki kyljessä Savonlinnan matkailutoimijoiden kanssa, jotta palvelumme löytyvät helpommin. Viime kesästä meillä on ollut myös painettu julkaisu, jossa kaikki osaajamme on esitelty.”

Mikkelin seudulle uusia yrityksiä ja asukkaita houkuttelevan Solmu-hankkeen projektipäällikkö Helena Skopa luo maakunnasta myönteistä kuvaa hyvänä paikkana asua, elää ja yrittää. Hänet tunnetaan positiivisesta luonteestaan ja erinomaisista verkostoitumistaidoistaan. Hän toivoisi, että eteläsavolaiset innostuisivat syventämään keskinäistä yhteistyötään ja nostaisivat itsekin esille kotiseutunsa hienoja puolia.

”Maailmalla markkinoinnillinen yhteistyö toteutetaan usein isoissa kokonaisuuksissa. Täällä meilläkin yhteistyötä pitäisi tehdä vähintään koko maakunnan tasolla.”

Helena Skopan asiakkaita ovat alueelle muuttoa harkitsevat yritykset ja ihmiset. Monilla heistä on ennestään juuria maakunnassa ja maakunta näyttäytyy heille vetovoimaisena ja viehättävänä.

”Toivoisin myös, että alueen ihmiset itse heräisivät näkemään, mitä kaikkea hyvää täällä on. En pidä siitä negatiivisesta sävystä, johon etenkin sosiaalisen median nettikeskustelut usein lähtevät. Muualla asuvat ihmiset seuraavat nettikeskusteluja, joten olisi tärkeää, että sisäinen ilmapiiri ei näyttäytyisi heille negatiivisempana kuin mikä käsitys heillä itsellään tästä seudusta on. Olen itsekin paluumuuttaja ja palattuani huomasin arvostavani aiempaa enemmän tätä seutua ja kaikkea mitä se tarjoaa. Positiivisella asenteella voidaan saada täällä paljon aikaan.”

Etelä-Savon parhaat -palkinto on tunnustus toiminnasta, jolla on kohennettu merkittävällä tavalla maakunnan yhteishenkeä, identiteettiä tai imagoa. Kuudetta kertaa jaettu palkinto annetaan vuosittain 1-3 yritykselle, yhteisölle tai henkilölle.

Aiemmin palkinnon ovat saaneet Pieksämäen kylät ry, Rantasalmen Puhallinorkesteri ry, kuvaaja Hamid Al-Sammarraee, Ilkka Seppä ja Sylvi Symposiumi, Savonlinnan taidelukio, SaimaaHoliday-yritysverkosto, jääpalloseura Kampparit, toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen, lastenkulttuurivaikuttaja Mervi Riikonen, kirjailija Reijo Honkonen, toimittaja Kimmo Ohtonen, Etelä-Savon urheiluakatemia, aluejohtaja Heimo Lipsanen, muotoilija Riikka Kaartilanmäki ja seppä Jaakko Kaartilanmäki sekä Big Wheels -tapahtuma ja sen tuottaja Heikki Skyttä.

Palkintoraadin muodostavat Etelä-Savon ELY-keskuksen, kauppakamarin, yrittäjäjärjestön, Mikkelin ammattikorkeakoulun, SKR Etelä-Savon rahaston, Taiteen edistämiskeskuksen ja Etelä-Savon maakuntaliiton edustajat. Yleisö jätti ehdotuksiaan palkinnon saajaksi maakunnan verkkosivulla.

Lisätietoja:
http://vilee.fi/otava-food-factory/ ja http://vilee.fi; http://visitsavonlinna.fi/craft-design-savonlinna/; http://www.mikkeli.fi/solmu

kehittämispäällikkö Heli Gynther, puh. 040 773 7285, sposti: heli.gynther(at)esavo.fi

Maakuntaliitto tiedottaa

Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2012

Tiedotteet 2011

Tiedotteet 2010

Maakuntaliitto tiedottaa

Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2012

Tiedotteet 2011

Tiedotteet 2010

Maakuntaliitto tiedottaa

Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2012

Tiedotteet 2011

Tiedotteet 2010

Maakunnan parhaat valittiin kuudennen kerran

02.12.2016

Tulisieluiset maakunnan elinvoiman edistäjät nojaavat verkostoyhteistyöhön

Etelä-Savon maakuntapäivässä Punkaharjulla torstaina palkittiin kolme toimijaa, jotka ovat tehneet maakuntaa tunnetuksi mainiona paikkana asua ja yrittää sekä nauttia laadukkaasta ruokakulttuurista ja taidekäsitöistä.

Ilkka Arvola on pistänyt itsensä likoon korkealaatuisen ruokakulttuurin puolestapuhujana, Craft & Design Savonlinna kasvattaa alueen käsityöyrittäjien näkyvyyttä tiiviillä verkostoyhteistyöllä ja Helena Skopa markkinoi Mikkelin seutua oivallisena paikkana asua ja yrittää.

Ruoka-alan moniosaaja Ilkka Arvola tunnetaan Vileen perustajana, Otava Food Factory -verkostomaisen toimintamallin kehittäjänä sekä D.O. Saimaa -alkuperämerkin ideoijana. Valtakunnallisestikin tunnettu Arvola on omalla esimerkillään ja kehittämisinnollaan nostanut vahvasti maakunnan laadukkaan ruokakulttuurin ja -matkailun näkyvyyttä. Hän on innovatiivinen ja ketterä artesaaniruoan eli käsityönä tehtävän laadukkaan ruoan tekijä, esimerkillinen verkostoituja ja innostaja sekä väsymätön lähiruoan ja laadukkaan ruoan puolestapuhuja.

”Meillä Suomessa korkean ruokakulttuurin historia on lyhyt, emmekä ehkä siksi aina näe niitä hyviä asioita, jotka meitä ympäröivät. Puhdas luonto, vesi ja maaperä sekä arktisuus maanviljelyssä ovat ainutlaatuisia asioita. Teen työtä sen eteen, että osaisimme arvostaa näitä asioita ja osaisimme myös kertoa niistä muille. Kun paikallinen korkealaatuinen ruokakulttuurimme saa arvostusta, siitä koituu lisäarvoa matkailulle”, Ilkka Arvola sanoo.

Hän haluaisi ravistella myös nykymuotoisen maatalouden rakenteita.

”Suomalaisten maataloustuottajien tuotteistaan saama kate on naurettavan pieni. Meillä ei mielestäni kannattaisi tuottaa massaa halvalla, vaan erikoistua korkealaatuisiin tuotteisiin. Käyttämätöntä potentiaalia laatumaatalouden harjoittamiseen löytyy paljon. Olisi hienoa, jos edes muutama prosentti maataloudesta saataisiin muuttumaan gourmet-maataloudeksi. Nyt EU-maissa arvioidaan, että jopa kolmasosa tuotetusta ruoasta menee roskiin eli nykyjärjestelmä aliarvioi niin tuottajia kuin kuluttajiakin. Muutos edellyttää myös lisää kilpailua vähittäiskauppaan”, hän sanoo.

Craft & Design Savonlinna syntyi liki kaksi vuotta sitten yhdistämään alueen ammattikäsityöläiset verkostoksi, joka tuo tekijöille näkyvyyttä niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Verkoston 11 jäsentä yhdistää rakkaus aitoihin asioihin, käsillä tekemiseen, estetiikkaan ja luovuuteen.

Verkostolla on meneillään kehitysprojekti, jonka tuloksena matkailijoille on tarjota kulttuurisisältöisiä käsityömatkailutuotteita, kuten opastettuja kierroksiä ryhmille neljään eri kohteeseen. Kierrokset opastaa taiteen moniottelija Riitta Moisander, joka kertoo mukana olijoille myös Olavinlinnan lähistöllä aikoinaan toimineesta käsityöläisyhteisöstä.

”Kehitämme pienryhmille myös ns. pajatuotteita. Ideana on, että vierailijat saavat moniaistisen kokemuksen vieraillessaan käsityöläisen työpajalla katsomassa työskentelyä, he tutustuvat tekijään ja hänen tuotteisiinsa ja voivat halutessaan myös osallistua tekemiseen”, verkoston puuhanainen matkailu- ja käsityöyrittäjä Pirjo Hämäläinen kuvaa.

Laadukkaiden, paikallista käsityömuotoilua edustavien tuotteiden lisäksi verkostolla on myös majoitusta sisältäviä tuotteita, kuten kudontaretriittejä ja hopeakoru-käsityöteemaloma. Verkosto järjestää myös erilaisia yhteisiä teemapäiviä ja muita tapahtumia. Matkailijat löytävät verkoston toimijat Savonlinnan matkailuneuvonnan ja sen visitsavonlinna.fi-sivuston kautta.

”Haluamme toimia kylki kyljessä Savonlinnan matkailutoimijoiden kanssa, jotta palvelumme löytyvät helpommin. Viime kesästä meillä on ollut myös painettu julkaisu, jossa kaikki osaajamme on esitelty.”

Mikkelin seudulle uusia yrityksiä ja asukkaita houkuttelevan Solmu-hankkeen projektipäällikkö Helena Skopa luo maakunnasta myönteistä kuvaa hyvänä paikkana asua, elää ja yrittää. Hänet tunnetaan positiivisesta luonteestaan ja erinomaisista verkostoitumistaidoistaan. Hän toivoisi, että eteläsavolaiset innostuisivat syventämään keskinäistä yhteistyötään ja nostaisivat itsekin esille kotiseutunsa hienoja puolia.

”Maailmalla markkinoinnillinen yhteistyö toteutetaan usein isoissa kokonaisuuksissa. Täällä meilläkin yhteistyötä pitäisi tehdä vähintään koko maakunnan tasolla.”

Helena Skopan asiakkaita ovat alueelle muuttoa harkitsevat yritykset ja ihmiset. Monilla heistä on ennestään juuria maakunnassa ja maakunta näyttäytyy heille vetovoimaisena ja viehättävänä.

”Toivoisin myös, että alueen ihmiset itse heräisivät näkemään, mitä kaikkea hyvää täällä on. En pidä siitä negatiivisesta sävystä, johon etenkin sosiaalisen median nettikeskustelut usein lähtevät. Muualla asuvat ihmiset seuraavat nettikeskusteluja, joten olisi tärkeää, että sisäinen ilmapiiri ei näyttäytyisi heille negatiivisempana kuin mikä käsitys heillä itsellään tästä seudusta on. Olen itsekin paluumuuttaja ja palattuani huomasin arvostavani aiempaa enemmän tätä seutua ja kaikkea mitä se tarjoaa. Positiivisella asenteella voidaan saada täällä paljon aikaan.”

Etelä-Savon parhaat -palkinto on tunnustus toiminnasta, jolla on kohennettu merkittävällä tavalla maakunnan yhteishenkeä, identiteettiä tai imagoa. Kuudetta kertaa jaettu palkinto annetaan vuosittain 1-3 yritykselle, yhteisölle tai henkilölle.

Aiemmin palkinnon ovat saaneet Pieksämäen kylät ry, Rantasalmen Puhallinorkesteri ry, kuvaaja Hamid Al-Sammarraee, Ilkka Seppä ja Sylvi Symposiumi, Savonlinnan taidelukio, SaimaaHoliday-yritysverkosto, jääpalloseura Kampparit, toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen, lastenkulttuurivaikuttaja Mervi Riikonen, kirjailija Reijo Honkonen, toimittaja Kimmo Ohtonen, Etelä-Savon urheiluakatemia, aluejohtaja Heimo Lipsanen, muotoilija Riikka Kaartilanmäki ja seppä Jaakko Kaartilanmäki sekä Big Wheels -tapahtuma ja sen tuottaja Heikki Skyttä.

Palkintoraadin muodostavat Etelä-Savon ELY-keskuksen, kauppakamarin, yrittäjäjärjestön, Mikkelin ammattikorkeakoulun, SKR Etelä-Savon rahaston, Taiteen edistämiskeskuksen ja Etelä-Savon maakuntaliiton edustajat. Yleisö jätti ehdotuksiaan palkinnon saajaksi maakunnan verkkosivulla.

Lisätietoja:
http://vilee.fi/otava-food-factory/ ja http://vilee.fi; http://visitsavonlinna.fi/craft-design-savonlinna/; http://www.mikkeli.fi/solmu

kehittämispäällikkö Heli Gynther, puh. 040 773 7285, sposti: heli.gynther(at)esavo.fi

Maakuntaliitto tiedottaa

Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2015

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2013

Tiedotteet 2012

Tiedotteet 2011

Tiedotteet 2010