Etäpalvelu

Maakuntaliittojen tehtävänä on aluekehityslain mukaan edistää julkisen hallinnon yhteispalvelua omalla alueellaan. Etäpalvelu ovat osa yhteispalvelujen kehittämistä.

Etäpalvelu tarkoittaa viranomaispalvelua, joka hoituu videoneuvottelulaitteiden tai videoneuvotteluohjelmistojen välityksellä. Asiakas voi mennä omassa kunnassa yhteispalvelupisteeseen ja asioida toisella paikkakunnalla sijaitsevan viranomaisen kanssa videon avulla. Kaikki asiakirjat ja lomakkeet siirtyvät sähköisesti asiakkaan ja viranomaisten välillä. Mukaan neuvotteluun voidaan ottaa myös etätulkki tai toinen viranomainen. Etäpalvelu säästää asiakkaalta matkustamistarpeen sekä aikaa.

Palvelujaan etäpalveluna tarjoavat TE-toimistot, maistraatit, Kela, oikeusapu, verohallinto sekä osittain kunnat. Valikoima vaihtelee paikkakunnittain ja kunnan palvelut ovat kuntakohtaisia.

Etäpalvelu on tarkoitus laajentaa asteittain ulottumaan koko maahan. Ensimmäisenä se on otettu käyttöön Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

Etäpalvelu ja Etelä-Savo

Etelä-Savo kuuluu niiden maakuntien joukkoon, joissa etäpalvelua parhaillaan pilotoidaan eli kokeillaan ja kehitetään. Koko maan kattavaksi palveluksi etäpalvelu pyritään saamaan vuoden 2019 loppuun mennessä osana Asiakaspalvelu 2014 -hanketta, jota valtiovarainministeriö vetää. Parhaillaan Asiakaspalvelu 2014 -kokeiluhanke on meneillään muun muassa Mikkelissä.

Etelä-Savossa toimii 14 etäpalvelupistettä. Ne sijaitsevat Juvalla, Kangasniemellä, Mikkelissä (5), Mäntyharjussa, Puumalassa, Rantasalmella, Savonlinnassa (3) ja Sulkavalla. Toiminta on alkanut syksyllä 2014. Etelä-Savon maakuntaliitto ja valtiovarainministeriö ovat järjestäneet yhteisiä tilaisuuksia kuntien palvelupisteiden henkilöstölle sekä palveluiden tuottajille.

Julkisen hallinnon yhteispalvelun kehittämistä ja sen osana etäpalvelua koordinoi valtakunnallisesti valtiovarainministeriö.

Lisätietoja etäpalvelusta Etelä-Savon maakuntaliitossa antaa hallinto- ja kehittämisjohtaja Mervi Simoska, puh. 044 770 0491.

Koulutustilaisuuksia Etelä-Savossa

Etelä-Savon maakuntaliitto ja valtiovarainministeriö järjestivät Mikkelissä Kyyhkylän kartanossa etäpalvelutyöpajan 17. syyskuuta. Koulutustilaisuuteen osallistui nelisenkymmentä henkeä.

Kyyhkylän etäpalvelutyöpajan aineistot:

Koulutusta


Eteläsavolaiset etäpalvelijat olivat koulutuksessa syyskuussa 2014 Mikkelin Kyyhkylässä. >Lue tiedote.

VM:llä koulutus- ja tiedotustilaisuus 26.3.2015. >Lue lisää.

Viestintä

Etäpalvelulla on omat viestintäaineistot. >Tutustu ja lataa.