Etelä-Savon maakuntaliiton tiedotuslehti. Tammikuu 2013.

Etelä-Savo toivoo tiivistä sote-yhteistyötä

- Toivomme sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyön jatkuvan ja tiivistyvän Etelä-Savossa, sanoi maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Kakriainen (kesk.) hallituksen tiedotustilaisuudessa Mikkelissä 21. tammikuuta.


Maakuntahallituksen varapuheenjohtaja Pekka Selenius (vas.), puheenjohtaja Markku Kakriainen ja maakuntajohtaja Matti Viialainen toivovat maakunnan sote-yhteistyön tiivistyvän.

Maakuntahallitus kartoitti kokouksessaan kuntien ja seutujen sote-näkemyksiä. Esiin tuli selkeästi se, että ratkaisut ovat edelleen auki Yksi yhteinen, maakunnan kokoinen sote-alue ei ole lainkaan ainoa vaihtoehto, jota kuntakenttä parhaillaan pohtii. Esimerkiksi Savonlinna selvittää sote-yhteistyön mahdollisuudet Pohjois-Karjalan kanssa ja Pieksämäki pohtii yhteistyötä Varkauden suuntaan. - Maakunnalle koituu monenlaisia vaikeuksia, jos sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö hajoaa, Kakriainen totesi.

Viialainen vetoaa kuntapäättäjiin

- Maakuntahallitus kävi vakavasävyisen keskustelun aiheesta, joka vaikuttaa jopa koko maakunnan olemassaoloon, sanoi maakuntajohtaja Matti Viialainen. – Yllättävää kyllä, Savonlinnassa pohditaan nyt oikeasti maakunnan vaihtoa.

- Vetoan maakunnan kuntapäättäjiin sellaisen maakunnallisen ratkaisun puolesta, jossa sekä Savonlinnan että Pieksämäki ovat mukana. - Lähiviikkoina punnitaan, onko maakunnan kuntapäättäjillä tahtoa hoitaa väestön palvelut yhdessä vai ajatellaanko, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen. Itse en usko, että se olisi.

Selenius: Yhteistä tahtoa tuskin löytyy

- Etelä-Savossa ei löydy sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisuista yhteistä käsitystä, uskoo maakuntahallituksen toinen varapuheenjohtaja Pekka Selenius (kok.). - Kun mitkään rationaaliset perustelut eivät ole riittäneet 30 vuoteen, miksi ne riittäisivät nyt? hän kysyi.

Seleniuksen pessimismi koskee erityisesti vaativia erityissairaanhoidon palveluja. - Kuntien päättäjät eivät pysty päättämään, joten valtio joutuu tekemään päätökset meidän puolestamme, Selenius ennakoi. Vain näin maakunnan asukkaat saavat palveluihinsa hänen mielestään järkevän ratkaisun.

Mikkelin ja Savonlinnan asiantuntijoilta yhteinen esitys

Viialaisen mielestä maakunnan omien asiantuntijoiden yhteinen esitys ympärivuorokautisen päivystyksen turvaamisesta Etelä-Savossa antaa Etelä-Savon kuntapäättäjille hyvän pohjan tehdä tärkeitä ratkaisuja. Molempien sairaanhoitopiirien johto on esityksen takana, hän muistutti ja sanoi, että hän soisi sille annettavan arvoa.

- Mielestäni Joensuu on Savonlinnalle keinotekoinen ratkaisu ja Mikkeli on Pieksämäelle hyvä ratkaisu. Päättäjien pitää ajatella kunnan kantokykyä 10 – 15 vuoden päähän. Kaikki kustannuslaskelmat osoittavat, ettei enää kannata kokeilla liian pientä aluetta. Niiden aika on ohi.

Etelä-Savon maakunnallinen sote-ryhmä kokoontuu seuraavan kerran 11. helmikuuta. Itä-Suomen selvityshenkilöt jättävät esityksensä KYS-Erva-alueen ratkaisuksi seminaarissa Kuopiossa 26. helmikuuta, ja kunnat antavat kuntarakennelausuntonsa 7. maaliskuuta mennessä.

Lisätietoja antavat maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Kakriainen, puh. 0400 651 204, varapuheenjohtajat Teemu Hirvonen, puh. 050 372 4507, ja Pekka Selenius, puh. 0500 150 994, sekä maakuntajohtaja Matti Viialainen, puh. 044 770 0515, ja hallinto- ja kehittämisjohtaja Mervi Simoska, puh. 044 770 0491.

Sisällys JOUSI 1/2013